Havien de servir per enverdir la superilla del Poblenou i crear ombra en un espai dominat per l’asfalt. Però passats sis anys des que es van col·locar, els pebrers bords plantats en testos negres no només no han crescut ni un pam, sinó que la gran majoria han mort o poc els falta. El motiu recau en el fet que no es reguen prou. A diferència de la resta d’arbres del carrer, no poden expandir les arrels per mirar de trobar humitat al subsol. Els testos de plàstic negre on estan plantats els ho impedeixen.

Els testos poden arribar a 70 graus

Un arbre en un test necessita de manteniment constant, no pot sobreviure sol i a més cal tenir en compte que les parets d’aquests testos poden arribar a 60 o 70 graus de temperatura”, ha explicat a betevé l’arboricultor Gerard Passola. “És com un forn, podries fer-hi un ou ferrat”, afegeix. És per això, concreta, que aquests arbres s’han de regar sovint si es vol garantir-ne la supervivència.

L’Ajuntament ha confirmat a betevé que els arbres i plantes en testos i jardineres estan patint especialment la sequera actual i la calor de l’estiu. Reconeixen que en alguns casos, com a la superilla del Poblenou, no els han regat prou per garantir-ne la supervivència. El gerent de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez, ha explicat que en alguns casos de testos i jardineres no han sabut “compensar amb el reg l’evaporació que s’ha provocat aquest estiu amb les calors tan intenses”.

Se substituiran els arbres morts

L’Ajuntament ha explicat que ja està substituint els arbres i plantes morts en jardineres i testos per altres de la mateixa espècie. Un cop renovats s’incrementarà el reg per evitar que torni a passar el mateix.

Les que també han patit de valent el fet de viure en aquests testos grans negres són les alzines de la plaça de les Glòries. Es tracta dels arbres que hi havia dins l’anell viari, que han estat esperant un emplaçament definitiu en vivers temporals. Segons va avançar el diari ‘El Periódico’, de les 236 que es van trasplantar només en sobreviuen 82, una de cada tres.

Un pebrer bord completament sec a la superilla del Poblenou