Rosa López

, arquitecta de l’Ajuntament de Barcelona i una de les responsables de la superilla del Poblenou, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que s’han plantat un total de 127 arbres en torretes repartits pels carrers que conformen la superilla. La intenció de posar arbres en aquests carrers, on s’ha ampliat les voreres, és el de donar un efecte més clar d’espai públic. Els arbres tenen un valor ornamental, però també de sostenibilitat i de millora de la qualitat de vida dels ciutadans, ja que generen ombra i fan que sigui més agradable de passejar-hi.

De quines espècies es tracta?

Al carrer dels Almogàvers -fins fa poc despoblat d’arbrat urbà-, així com en el tram de Sancho de Ávila tallat al trànsit i davant de Can Framis s’hi ha plantat exemplars de sòfora o acàcia del Japó (“Sophora japonica”). A les cruïlles s’hi han col·locat diversos peus de tipuana (“Tipuana tipu”) i als trams de carrer restants (carrer de la Ciutat de Granada, Roc Boronat i els dos trams amb trànsit de Sancho de Ávila) s’hi han col·locat exemplars de pebrer bord (“Schinus molle”).

Exemplar de sòfora al carrer dels Almogàvers

Quants anys poden viure els arbres en una torreta?

Els arbres poden viure molts anys a les torretes. La torreta escollida té unes dimensions molt notables, concretament d’un metre cúbic. Els arbres podran créixer menys que si visquessin al carrer,  però si es mantenen adequadament podran fer-ho durant un bon grapat d’anys.

La tècnica de l’Ajuntament ha explicat que els arbres formen part d’un tipus d’urbanisme que es coneix amb el nom d’urbanisme tàctic, és a dir, un urbanisme sense obres i provisional fins que no es fa una obra més definitiva.

És per aquest motiu que els arbres  no tenen un reg automàtic sinó que es reguen manualment mitjançant una mànega utilitzant aigua freàtica un cop per setmana, concretament els divendres.

Els contenidors dels arbres són de grans dimensions

Què se’n farà en un futur?

La idea és que els arbres es vagin plantant en els carrers a mesura que d’urbanitzin definitivament. Si no caben en el projecte final del carrer, o si sorgeix qualsevol altre condicionant, es plantaran en altres punts de la ciutat.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Rosa López a ‘El matí de Barcelona’ de betevé 91.0 fm: