Barcelona Oberta, l’entitat que ha promogut la demanda contra l’eix verd de l’Eixample, s’ha mostrat sorpresa per la contundència de la sentència judicial que obliga a l’Ajuntament de Barcelona a desfer-lo. Davant d’això, l’entitat, que agrupa 21 eixos comercials i turístics de la ciutat, vol “donar tranquil·litat a tota la ciutat” i assegura que no volen haver de demanar que s’executi la resolució judicial. “No es voluntat nostra tornar al Consell de Cent anterior, ni de bon tros”, ha dit el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené.

Entenem que la solució no l’han de resoldre els paletes. L’hem de resoldre amb el diàleg, que no ha existit i que volem”
Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta

“No som negacionistes del canvi climàtic”, assegura el president de l’entitat, que ha recordat que els comerciants han participat en processos de transformació urbana, i ha citat la pacificació del Portal de l’Àngel com el primer d’aquests.

Volen diàleg per resoldre la situació

Jené ha explicat que ha pogut parlar aquest matí amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que li ha traslladat la voluntat d’iniciar un procés de diàleg. Aquest diàleg és clau, ha dit el president de l’entitat, “per no haver de demanar l’execució de la sentència ni entrar en un procés tan traumàtic de reversió”.

Precisament, Jené ha responsabilitat al govern de Colau d’haver-los negat el diàleg. “No vam tenir més remei que interposar un contenciós”. També ha criticat la reacció de l’excaldessa en conèixer la sentència a qui acusa de “manca de respecte”. “Tenia l’oportunitat d’allargar una mà al diàleg, de reconèixer que s’ha equivocat greument”, lamenta. “Espero que el consens hi sigui en la nova etapa”, ha reclamat. De fet, Barcelona Oberta reclama que en futures actuacions urbanístiques, que també afectin el comerç, se’ls tingui en compte a l’hora de planificar-les.

Els cotxes no hauran de tornar a Consell de Cent

Jené reclama al consistori que es garanteixi l’accessibilitat al centre de la ciutat, tant a l’Eixample com a la via Laietana. Un requisit, però, que no implica que els cotxes hagin de tornar a circular pel carrer de Consell de Cent. El president de Barcelona Oberta tampoc no ha volgut precisar quins canvis reclamen els comerciants sobre l’actual projecte de l’eix verd del carrer.