catàleg arbres interès local
Exemplars de palmera de Canàries

L’Ajuntament de Barcelona vol evitar riscos costi el que costi i ha decidit que talarà de forma sistemàtica totes aquelles palmeres datileres de més de 10 metres d’alçària que estiguin ubicades en zones de risc. És a dir, aquelles que en cas de caiguda puguin causar danys personals. També es talaran aquells exemplars en els quals s’observin altres factors de risc identificats. És una de les mesures dràstiques que es duran a terme els propers mesos per evitar casos com el del Raval, en què la caiguda d’una palmera va provocar la mort d’una noia de 20 anys.

Ara bé, les úniques palmeres altes que se salvaran de la tala són aquells exemplars que estiguin protegits, que es mantindran, perquè ja tenen sistemes de seguretat complementaris.

“No sé què podem fer per detectar que a altres palmeres no els passi el mateix”

El gerent de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez, ha mostrat la seva preocupació pel fet que no s’hagi pogut trobar la causa concreta del trencament de la palmera del Raval. “No sé què podem fer per detectar que a altres palmeres no els pugui passar el mateix”. I ha afegit: “Ni nosaltres ni l’informe hem pogut trobar la causa del trencament i això ens amoïna i ens preocupa”.

La mesura s’emmarca en la modificació del Pla de gestió del risc de l’arbrat de la ciutat, que, segons l’Ajuntament, és el més restrictiu de tot l’estat espanyol.

S’han revisat 1.224 palmeres datileres

Els responsables del consistori han explicat que les darreres setmanes s’han revisat 1.224 palmeres datileres a tota la ciutat. D’aquestes se’n talaran 540 (al marge de la seva mida) i fins aquest divendres ja se n’han talat 308. Les noves plantacions d’altres espècies de palmeres (que no siguin datileres) començaran quan finalitzi el decret de sequera. Se substituiran per arbres o per altres espècies de palmera. El pla per reemplaçar-les va començar el 2014 i ara el consistori l’ha volgut accelerar.

Al marge de la substitució de les palmeres que estiguin malmeses o que siguin massa altes, una altra de les mesures que es prendran serà el reg sistemàtic en època de calor d’aquelles que es quedin.