Els ingredients ideals perquè hi hagi molts mosquits en un lloc són la calor moderada i la pluja. Els mosquits tigre viuen en temperatures d’entre 14 i 32 graus, però la seva temperatura òptima són els 26 o 27 graus. Per això, el mes de setembre a Catalunya, amb l’arribada d’algunes pluges i la baixada de les temperatures, és quan es troben més a gust i és el moment més àlgid per a aquests mosquits.

Tot i que la sequera n’ha disminuït la població en els últims anys, cal que la ciutadania sigui conscient que el que fa en el seu dia a dia té un impacte perquè aquests insectes es reprodueixin més o menys i ens puguin transmetre algunes malalties. Segons ha explicat Anna Ramon, biòloga del CREAF, al ‘betevé directe‘, “serà impossible treure’ns el mosquit tigre de sobre”.

El mosquit tigre va arribar a Catalunya el 2004

Es creu que el mosquit tigre va arribar provinent del port i es va detectar per primer cop a Sant Cugat el 2004. Des de llavors, no ha parat d’expandir-se per tot Catalunya i Espanya. Es tracta d’un mosquit asiàtic, que té activitat diürna i que ha trobat a Barcelona i les ciutats del litoral el clima ideal per reproduir-se. El més preocupant és que pot portar malalties que no portava el mosquit comú, com ara el dengue, la chikungunia o la malaltia del zika i, per això, és important evitar-ne la seva propagació.

Com evitar tenir mosquits a casa?

Per impedir que els mosquits es reprodueixin a casa nostra o als entorns, podem prendre diverses mesures. La principal seria treure l’aigua de qualsevol lloc on es pugui acumular, ja sigui dels plats dels testos, dels cendrers, de les galledes de fregar el terra, de joguines que estiguin fora, etc. També és una bona mesura netejar o tapar amb tela mosquitera els desguassos del jardí perquè no hi puguin accedir els mosquits. Cal recordar que les femelles en tenen prou amb una mica d’aigua acumulada en un playmobil per pondre-hi centenars d’ous.

Mosquits invasors per donar i per vendre

Però el mosquit tigre no és l’únic mosquit invasor que tenim a casa nostra. Al territori espanyol han arribat dos mosquits invasors més. Com els diferenciem? El mosquit tigre té el cos ratllat amb línies blanques, és de color negre i al cap hi té una sola línia blanca. D’altra banda, el mosquit del Japó, que s’ha instal·lat en zones rurals de la serralada cantàbrica, al cap hi té quatre ratlles que fan com una guitarra de color marró, no tan blanc. Aquest mosquit transmet molt bé el virus del Nil Occidental i es reprodueix als abeuradors de les vaques que pasturen. Per últim, el mosquit de la febre groga, que de moment se’l troba només a les Canàries, en comptes d’una ratlla al cap, hi té el dibuix d’una arpa. I això hi hem de sumar el mosquit de tota la vida que se’ns posa a les orelles quan estem agafant el son.

El canvi climàtic afavoreix les poblacions de mosquits

L’augment o la disminució de les poblacions de mosquits responen a molts factors, però el que sí sabem, segons explica Anna Ramon, biòloga del CREAF, “és que el canvi climàtic està afavorint el desenvolupament de certs tipus de mosquit a nombroses regions del planeta, entre les quals, Espanya. L’augment de temperatures permet que hi hagi més dies l’any adequats perquè un mosquit es pugui reproduir”. En termes pràctics, ara hi ha més de vuit mesos a l’any de mitjana que les condicions climàtiques a Espanya són favorables per a les picades de mosquits, mentre que tradicionalment n’han estat quatre. Això fa que hi hagi més possibilitats que hi hagi més mosquits i més infeccions, sentencia.

Mosquito Alert, una eina clau

A Catalunya va néixer el 2015 el projecte Mosquito Alert, la iniciativa més important de detecció de mosquits invasors, que coordina el CSIC de Blanes amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i el CREAF. Es tracta d’una aplicació que serveix per fer un mapa col·laboratiu. “És important que la ciutadania conegui els mosquits i els sàpiga diferenciar perquè milers de persones envien fotos cada dia i ha demostrat ser una eina molt eficaç per detectar mosquits invasors“, explica Ramon. “De fet, l’arribada del mosquit tigre a Galicia, o del mosquit del Japó a Cantàbria, van ser troballes ciutadanes que es van fer pujant una fotografia a l’app de Mosquito Alert”, afegeix.