La sequera ha fet disminuir considerablement la presència de mosquits a Barcelona. Segons dades de l’Agència de Salut Pública, durant el 2023 — l’any més sec des que n’hi ha registres a la ciutat — l’activitat d’aquests insectes es va reduir fins al 45 % respecte al 2022, fet que confirma la tendència de descens dels darrers anys. L’ASPB assenyala que la manca de pluja ha fet que als elements urbans no s’hi hagi acumulat aigua i, per tant, s’han reduït els focus de cria.

El Servei de Vigilància i Control de Plagues intensifica les tasques preventives i de control des de l’abril i fins al novembre. Aquest 2024 s’han seleccionat 82 zones de risc de proliferació de mosquits a tot Barcelona. L’any passat, els tècnics de l’agència van revisar 40.633 punts de vigilància, entre embornals i fonts, i van fer gairebé 25.000 tractaments larvicides.

El 70 % de l’activitat del mosquit tigre, en propietats privades

L’Agència de Salut Pública torna a engegar aquest any la campanya “A casa teva, fem prevenció del mosquit tigre”, ja que prop del 70 % de l’activitat d’aquests insectes es produeix en espais privats, com jardins, terrasses i patis. Els especialistes recorden que una femella pot arribar a pondre fins a 200 ous en una setmana en petits recipients on s’acumula aigua. Per això recomanen revisar periòdicament els plats sota els testos, els cubells o, fins i tot, les joguines.

En el marc d’aquesta campanya es faran visites presencials a domicilis. Set persones, formades dins del Pla d’Ocupació de Barcelona Activa, s’encarregaran de fer inspeccions i donar recomanacions a la ciutadania. L’any passat es van desplegar al districte d’Horta-Guinardó i aquest any faran prop de 400 visites a Sarrià – Sant Gervasi.

Modificació dels embornals sorrencs

Una de les mesures que s’estan duent a terme a la ciutat és la modificació de l’estructura dels embornals sorrencs d’alguns parcs i jardins públics. El projecte va començar el 2018 i bàsicament, es tracta d’evitar que s’acumuli aigua als embornals perquè els mosquits no puguin criar. L’Agència de Salut Pública ha explicat que a la ciutat n’hi ha entre 11.000 i 12.000 — no cal actuar en tots— i fins ara se n’han modificat 200. Aquest any s’actuarà en prop d’un centenar. Ara, en el marc del projecte de recerca europeu IDAlert, s’està avaluant si aquesta mesura està suposant una millora de l’impacte d’insectes en la població.

mosquits barcelona