Angle solar

Sovint ens fem ressò d’un paràmetre que ens pot semblar més o menys superflu, però que en realitat té molta importància en la meteorologia en general i també en el nostre dia a dia: ens referim a l’angle solar.

Moviments de la Terra

La Terra té dos moviments principals que són el de rotació i el de translació.

El moviment de rotació el fa sobre el seu propi eix i tarda 23 hores i 56 minuts a fer una volta sencera. Aquest moviment és el responsable que tinguem el dia i la nit o, dit d’una altra manera, sense aquest moviment mig planeta estaria sempre il·luminat pel Sol i, per tant, seria de dia, i mig planeta estaria permanentment a les fosques.

El moviment de translació és el segon moviment més important de la Terra i en aquest cas pren com a eix el Sol al voltant del qual es mou seguint una trajectòria lleugerament el·líptica. El nostre planeta tarda 365 dies i 6 hores a fer una volta completa, per aquest motiu cada quatre anys (6 hores x 4 anys = 24 hores) s’afegeix un dia al mes de febrer, que normalment té 28 dies.

Translació: òrbita de la Terra al voltant del Sol

 

L’angle solar

És dona el cas que l’eix de la Terra té una inclinació d’uns 23,5 0 sobre el pla de la seva òrbita al voltant del Sol i sempre en la mateixa posició, aquest fet fa que tinguem les quatre estacions i també és el que té a veure directament amb la variació de l’angle solar al llarg de l’any, o el que és el mateix, la incidència que el Sol té sobre un punt determinat de la Terra durant l’any.

Com ens afecta?

A Barcelona l’angle solar varia al llarg de l’any entre els 25 º al solstici d’hivern fins als 72 º al solstici d’estiu.

Això, que pot semblar una banalitat, no ho és. A banda de la importància que, òbviament, aquest fet té per la meteorologia i el clima en general —temperatures més altes a l’estiu, a l’hivern més fred—, també té molta incidència en la vida a la nostra ciutat i la resta de la Terra ja que, segons l’elevació del Sol rebem més o menys quantitat de radiació, amb tot el que això implica.

La incidència directa de l’elevat l’angle solar a l’estiu sobre el cos humà provoca una major incidència de la radiació ultraviolada a la pell per la qual cosa ens l’hem de protegir més per no cremar-nos-la.  Aquesta és probablement la conseqüència directa més important i apreciable per a l’ésser humà que té a veure amb l’angle del Sol.

L’angle solar, a més, també determina la durada de la nit i el dia, com més amunt és el sol (major angle) més recorregut ha de fer entre la sortida i la posta i per tant el dia solar té una durada més llarga.

Hi ha arbres com el faig (“Fagus Sylvatica”) que són fotosensibles, és a dir, a la tardor no perden la fulla per la disminució de la temperatura com passa en la majoria dels arbres, sinó que ho fan per la menor quantitat de llum que tenen disponible, que és també una conseqüència directa de l’angle solar.