“Si seguim sense fer res, l’Amazones passarà de ser una selva a ser una sabana.” D’aquesta manera resumia el greu problema que afecta l’Amazònia la investigadora de Transnational Institute, Mònica Vargas. Segons l’experta, és segur que l’incendi que devasta aquests dies l’Amazònia prové de causes antròpiques, és a dir, que és fruit de la mà de l’home.

Jofre Carnicer, investigador del CREAF i de la Universitat de Barcelona, explica que el foc -si destruís completament aquest ecosistema, la selva amazònica- podria acabar generant uns canvis irreversibles a la bioesfera, i que poc a poc podria començar a perdre la capacitat reguladora. Si es donés el cas, en les següents dècades aquest fet arribaria fins i tot a afectar el desenvolupament de la nostra economia i societat.

L’investigador afegeix que als anys 90 s’havien desforestat aproximadament uns 20.000 quilòmetres quadrats anuals i, entre 2002 i 2012, la superfície havia baixat fins als 5.000 quilòmetres quadrats a l’any. A partir de l’any 2012 la desforestació ha tornat a augmentar, situant-se al llindar dels 8.000 quilòmetres quadrats. Aquestes noves tendències podrien fer augmentar, encara més, més la superfície cremada aquest 2019, superant així aquest darrer límit.

Però aquests últims anys els incendis són freqüents, sobretot durant èpoques seques d’estiu, i més tenint en compte l’impacte humà que hi ha a la selva.

Moltes mans assenyalen el president Bolsonaro

Des que Jair Bolsonaro va arribar al poder, activitats com la mineria o la ramaderia han augmentat exponencialment a l’Amazònia. L’explotació forestal dels boscos amazònics és la font d’una gran quantitat de matèria primera que després es distribueix per diversos països. Seguint la línia, doncs, Bolsonaro ha aprofitat per expandir-se i teixir relacions mercantils amb altres països. A més, amb la seva arribada es va donar menys importància a les polítiques mediambientals de prevenció de focs i de preservació del medi ambient. 

Les decisions del president ja han despertat el rebuig de molt col·lectius, com el passat divendres davant del Consolat brasiler a Barcelona, on prop de 300 persones es manifestaven contra aquests incendis.

amazones fusta

Europa també hi té a veure

El Brasil és la principal font de matèria primera a Europa, i per aquest motiu la Unió Europea vetlla constantment per mantenir aquest lligam d’intercanvi de productes. De fet, ja hi ha sobre la taula la idea d’establir el lliure comerç entre ambdós territoris, una idea que el Brasil encara no ha firmat.