
Tot i que tradicionalment són molts els que fan vacances al juliol i a l’agost, la realitat és que cada vegada més aquest període queda més repartit durant l’any i són molts els que fan vacances al setembre. Encara és d’hora per assegurar res, però els models estacionals ens ajuden a tenir una idea del temps per al setembre a casa nostra.
Una mica més de pluja de la que seria normal
Segons els models de la NOAA (sigles que corresponen a l’Administració Nacional dels Oceans i l’Atmosfera, en anglès), el setembre hauria de ser una mica més plujós del que és normal a bona part del continent, però sobretot al Mediterrani més occidental, al nord d’Itàlia i a la façana atlàntica continental (França i Regne Unit).

Això també engloba territori català. El setembre és a casa nostra un mes molt irregular des del punt de vista meteorològic, però fa de punt de partida cap al màxim de pluja anual, que se situa a l’octubre. La dita popular diu que el mes de setembre s’emporta els ponts o eixuga les fonts, i s’entén que pot provocar grans inundacions però també pot continuar amb la sequera estiuenca. I enmig del blanc i el negre, tot un gran ventall de grisos.
Aquest sembla que tocaria un gris normal, tirant a fosc.

Temperatura en paràmetres habituals
Pel que fa a les temperatures, la NOAA pronostica un ambient típic del setembre, cosa que no deixaria de ser noticiable, ja que últimament els estius s’allarguen i arriben ben bé fins a mitjans d’octubre com a conseqüència del canvi climàtic.
La sequera continuaria més endavant
Sembla que aquest any ens donarà poques alegries més. Segons els models estacionals, l’octubre podria ser encara força plujós (força més de la mitjana, que ja és la més elevada anualment a Barcelona), però tot seria un miratge. A molt llarg termini, a partir del novembre, el model estacional de la NOAA preveu un retorn a la sequera, amb precipitacions molt per sota de la mitjana i amb temperatures que podrien ser clarament més altes de les que toquen.

Un hivern sense hivern?
Tot i que la fiabilitat dels models estacionals és la que és, i poden canviar substancialment els mesos vinents, el cas és que una primera aproximació al temps d’aquest hivern indicaria a hores d’ara un hivern sense fred, no només a casa nostra sinó en tot el continent europeu gairebé sense excepció. Serà un hivern amb temperatures notablement més altes del que tocaria.

Però no ens enganyem, tot just som a finals d’agost, falta molt, la fiabilitat dels models estacionals és limitada i si l’hivern ha estat finalment fred o no ho sabrem al març, quan vingui la primavera i se’n pugui fer un balanç definitiu.