El riu Besòs es recupera del vessament tòxic provocat per l‘incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès. Aquest dijous s’ha fet una nova prova de la millora: els experts han reintroduït al riu peixos rescatats durant l’accident de fa un mes. Ho han fet a tocar de Montmeló, uns pocs quilòmetres més amunt d’on es va produir el foc. Es tracta de dues anguiles i dos llopets de riu, una espècie protegida, que han estat durant setmanes en observació.

El Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès els va rescatar i ara els han tornat al seu hàbitat natural. Els veterinaris han certificat el bon estat dels animals i, a més, consideren que l’aigua del riu ja té les condicions adequades. Segons Daniel Fernández, president d’aquesta associació, la recuperació de l’entorn anirà més ràpid del que es va preveure el dia de l’incendi. Afegeix que el producte que es va vessar “no és bioacumulable, estava només a la part superior i amb aquestes riuades que hem tingut s’està netejant bastant bé. Les concentracions d’oxigen són molt bones”.

Controls a l’aigua

Paral·lelament, l’Agència Catalana de l’Aigua continua fent els controls al riu per anar certificant la seva recuperació. Aquest dilluns, just quan feia un mes de l’accident, en van fer el segon i la previsió és fer-ne un altre el mes d’abril. La recuperació de l’anomenada zona zero, és a dir, els tres quilòmetres que en van resultar més afectats, és molt lenta i encara trigarà mesos. En canvi, en els trams menys afectats (a la desembocadura i uns quilòmetres més amunt de Montornès del Vallès) els símptomes de millora són molt més evidents.