Ja ha passat un mes de l’incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès que va causar la mort la majoria de peixos al llarg de vuit quilòmetres de la llera del riu. I la situació en el tram més afectat pel vessament de productes químics encara és dramàtica. La recuperació de l’anomenada zona zero, és a dir, els tres quilòmetres que en van resultar més afectats, és molt lenta i encara trigarà mesos. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que l’endemà del foc va declarar l’emergència al riu, està fent el segon mostreig per analitzar la qualitat de l’aigua. El resultat és descoratjador perquè la fauna gairebé ha desaparegut en aquest tram de riu.

A banda de prendre mostres de l’aigua, els equips de l’ACA, format per experts de diversos àmbits, també comptabilitzen la fauna aquàtica en aquest punt. Només han trobat exemplars d’una espècie, el llopet de riu, i no sobrepassen el 7 % del percentatge anterior a l’incendi. Les anguiles, les carpes i la resta d’espècies que també eren habituals, han desaparegut en aquest tram de riu.

“Podem dir que el riu Besòs ha sortit de l’UCI però continua a l’hospital.”

Els experts demanen mesures preventives

Els investigadors recalquen que el Besòs és un riu completament exposat a contaminants, per la proximitat de diverses indústries i depuradores que tracten aigües residuals. Per això demanen elaborar un pla de prevenció que es torni a produir un accident d’aquest tipus.

Els experts ratifiquen que el dissolvent que va contaminar l’aigua ha desaparegut. De fet, el parc fluvial del Besòs va reobrir una setmana després. A l’abril se’n farà un tercer mostreig per veure com evoluciona la recuperació del riu.