L’Ajuntament de Barcelona vol “salvar” el màxim de verd de la ciutat quan s’entri en fase d’emergència per la sequera, una situació que el consistori preveu que es produeixi la segona quinzena de gener. Per això, ha mobilitzat un pla de 250 operaris que treballaran en tres torns -matí, tarda i nit. Aquests equips es dedicaran a regar a mà i amb aigua freàtica alguns dels espais verds que fins ara es regaven amb aigua potable, que representen el 80 % del total.

On es prioritzarà el reg?

El reg manual i l’aigua freàtica, però, no arribaran a tot arreu. Per això, el consistori prioritzarà aquells “espais més sensibles” i l’arbrat, que és “el que més preocupa en aquests moments”. Així, prevaldrà el reg de l’arbrat viari i les palmeres per motius tant de seguretat com de paisatge i de valor ambiental; també els carrers i les grans avingudes arbrades com la Diagonal o el passeig de Sant Joan; i l’arbrat de parcs emblemàtics i històrics com el Roserar de Cervantes, els Jardins de Costa i Llobera o el Laberint d’Horta.

El consistori, però, recorda que es tracta d’un reg de supervivència i que, per tant, l’afectació al verd de la ciutat serà global. “Tots els espais tindran menys aigua i, en alguns casos, dependran exclusivament de la pluja“, alerten. El que sí que s’està estudiant és una distribució equitativa del reg per preservar espais de verd a tota el territori.

L’Ajuntament pren aquesta decisió perquè el reg amb aigua potable quedarà prohibit en entrar en fase d’emergència. Tot i això, la Generalitat va anunciar a mitjans de desembre que es permetria que es seguissin regant els arbres públics amb aigua freàtica perquè no morin. A més, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) considera no potable i no potabilitzable l’aigua freàtica de Barcelona, de manera que no és aprofitable com a aigua de boca.

Restriccions als domicilis en la fase 3

Pel que fa al consum domèstic d’aigua, l’entrada en la fase d’emergència no implicarà cap canvi a Barcelona. El consum en la fase 1 i 2 d’emergència queda limitat a 200 litres i 180 litres per habitant i dia, una xifra superior al consum actual a la ciutat, que és de 173 litres per habitant i dia. En canvi, si s’arriba a la fase 3 d’emergència, quan el consum queda limitat a 160 litres, sí que s’hauran de prendre mesures als domicilis.

Nova ordenança per aprofitar les aigües grises dels edificis

L’Ajuntament també ha anunciat que treballa en l’elaboració d’una ordenança perquè en els habitatges de nova construcció i en les grans rehabilitacions s’aprofitin les aigües grises (és a dir, l’aigua de la pica i de les dutxes) per a la cisterna del lavabo. El consistori preveu començar a tramitar l’ordenança el segon semestre d’aquest any i poder aprovar-la de forma inicial.

Es calcula que aquest sistema d’aprofitament d’aigües grises permetria estalviar un 30 % del consum d’aigua potable als edificis