Contaminació i salut
Cremar combustibles fòssils a través de les indústries, el transport o la producció d’energia no és innocu. Els contaminants de la pol·lució i la temperatura alta afecten negativament el planeta i la salut de les persones.
El doctor en bioestadística per la Universitat Harvard i investigador de l’ISGlobal Xavier Basagaña explica les malalties que poden desencadenar els compostos contaminants de la pol·lució
La majoria d’elements contaminants que respirem no es veuen ni s’oloren. El trànsit motoritzat i la indústria són les principals fonts que generen aquests gasos, partícules i substàncies. Aquesta és una guia per entendre’n l’origen així com l’efecte que poden provocar en la ciutadania a curt i llarg termini. Sabies que el diòxid de nitrogen provoca asma i bronquitis, sobretot en nens?
Descomponem la pol·lució que respirem a Barcelona
Font: Ajuntament de Barcelona i Agència de Salut Pública de Catalunya
Com més contaminació, més risc de patir un infart o un ictus
L’Hospital del Mar, conjuntament amb l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques), són els dos organismes que lideren la investigació sobre partícules contaminants i els efectes en la salut
Com més temperatura, més riscos per a la salut. I com més pol·lució, també. De fet, la contaminació atmosfèrica està considerada el principal risc ambiental per a les persones. Les més vulnerables són sobretot els malalts cardíacs i respiratoris, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades. Però els individus sans també estan sotmesos a aquestes riscos. Segons del doctor en bioestadística per la Universitat Harvard Xavier Basagaña, el fet “d’estar exposat crònicament a respirar aire contaminat fa que persones que altrament haurien estat sanes acabin desenvolupant malalties dels sistemes cardiovascular i respiratori”. I alerta que “comença a haver-hi estudis que han suggerit que pot haver-hi alguna relació amb demències, fins i tot amb la malaltia de l’Alzheimer”.
L’afectació cognitiva no solament es relacionaria amb persones adultes o ancianes amb demència exposades a la pol·lució. Un estudi elaborat per l’Institut de Salut Global (ISGlobal) va concloure que la contaminació té efectes sobre l’aprenentatge dels infants, és a dir, en individus joves: els alumnes que van a escoles amb aire de qualitat baixa rendeixen menys que els escolaritzats en centres on no hi ha contaminació atmosfèrica.
Els malalts més vulnerables a la contaminació
Els efectes de la contaminació sobre la salut normalment són a llarg termini. Per aquest motiu són difícils de veure per a la majoria de ciutadans. Pel doctor Xavier Basagaña “no podem dir que la mort d’una persona hagi estat a causa de la contaminació però sí que ho podem veure poblacionalment”. En aquest sentit, els científics han mesurat que en dies amb episodis de contaminació alta hi ha més hospitalitzacions i moren més persones que en d’altres en què la pol·lució és més baixa.
Amb tot, hi ha un col·lectiu de persones que experimenten un efecte causal directe quan la qualitat de l’aire és dolenta. Són els malalts afectats per les síndromes de sensibilització central, que inclouen la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple. Es tracta d’unes malalties molt complexes en les quals els agents tòxics ambientals són desencadenants de símptomes invalidants. Un augment dels compostos tòxics de l’aire activen mecanismes en què el sistema immunològic s’altera.
Santi Cutura és president d’Apquira. El col·lectiu de malalts que representa estan molt preocupats per la qualitat de l’aire de Barcelona i assegura que moltes de les hospitalitzacions que es produeixen en episodis d’alta contaminació són persones afectades per les síndromes de sensibilització central
Segons dades del Departament de Salut, a Catalunya hi podria haver 200.000 persones afectades per fibromiàlgia, 45.000 amb la síndrome de fatiga crònica i unes 10.000 amb sensibilitat química múltiple.
Però darrere de cada xifra hi ha una història personal. Les experiències vitals d’aquests malalts tenen com a denominador comú un gran esperit de lluita per superar situacions que anul·len qualsevol capacitat. És el cas de Sara Ojeda, que a través del seu cas ha volgut donar visibilitat al col·lectiu. Per la Sara, la qualitat de l’aire és crítica. Hi ha dies en què ha de sortir al carrer amb màscara.
Sara Ojeda està diagnosticada de les tres síndromes: fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química múltiple, i a més ha desenvolupat asma. Afirma que ha deixat de ser una persona activa laboralment i socialment per esdevenir una dona “paralitzada”
Poden sortir al carrer i començar a ofegar-se
Aquestes persones tenen moltes dificultats per fer vida normal. La malaltia els altera tots els àmbits. L’ofec els pot venir de sobte, si les condicions ambientals empitjoren. Durant una crisi produïda per l’exposició a algun tòxic, els principals símptomes són ofec, irritació de la pell, de les mucoses i de les vies respiratòries, mal de cap, confusió mental, nàusees, cansament extrem (físic i mental), dolor, diarrea, etc. I de moment no hi ha cap tractament. Els metges recomanen evitar l’exposició als compostos tòxics i químics.
Joan Muñoz és reumatòleg especialista en síndromes de sensibilització central. Veu com a imprescindible que les administracions treballin per reduir la contaminació, sobretot l’atmosfèrica, i que la ciutadania en prengui consciència
l doctor Joan Muñoz és reumatòleg del Centre Mèdic Teknon i director de l’InstituteMYM. Conjuntament amb el doctor Albert Majó han organitzat el I Fòrum per a Pacients amb Síndrome de Sensibilització Central.