Al nucli antic del barri de Sarrià, conegut popularment com a Sarrià Vell, s’hi troba la finca de Can Raventós. Una casa catalogada d’estil classicista que es va començar a construir entre l’any 1805 i el 1819 i que té un jardí privat amb més d’una vintena d’arbres de grans dimensions.
Can Raventós
Al llarg de la la seva història ha sigut la casa de famílies burgeses barcelonines i el 1941 la va adquirir la família Raventós que l’any 2008 la va vendre a un grup constructor privat que té previst construir-hi 36 pisos de luxe i un pàrquing de tres plantes.
Plataforma veïnal
Ara fa tres anys alguns veïns del barri de Sarrià van descobrir el projecte i es van agrupar en una plataforma veïnal per evitar la desaparició de part d’aquest patrimoni històric del barri. Després de diferents mobilitzacions van aconseguir frenar l’aprovació del pla que permetia tirar endavant la construcció d’habitatges de luxe.
Fa uns mesos, tal com ens explica Clara Darder de la plataforma Defensem Can Raventós, es va assabentar que l’Ajuntament havia donat llum verda a la construcció dels pisos de luxe, i els veïns s’han tornat a mobilitzar per conservar els jardins com un pulmó verd per al barri.
Volem que els jardins siguin un espai climàtic dins del barri. Per aconseguir-ho, no demanem una expropiació de la finca, sinó una permuta. Que l’Ajuntament cedeixi uns terrenys que té a Pedralbes per fer-hi els pisos de luxe i que Can Raventós es quedi per al barri.
Equipaments
Els veïns tenen molt clar quins usos donarien a l’espai. Asseguren que necessiten un centre de dia i espai per a entitats del barri i la casa amb el jardí en seria una bona opció. Recorden que el pla de pisos privats preveu conservar la façana però no l’interior de la casa i a més també contempla fer tres pisos de pàrquing al jardí actual.
Això vol dir que dels 25 arbres que hi ha només en quedarien quatre, que són els únics catalogats.
L’Eugenia Merás també es membre de la plataforma veïnal, i defensa el principi del moviment ecologista de pensar globalment i actuar de manera local. Assegura que cal defensar un model sostenible per al barri i les properes generacions, un fet que segons Merás passa per salvar el jardí i els seus arbres de 15 espècies diferents.
Volem un model de barri que estigui al servei dels ciutadans i sembla que l’Ajuntament, que parla molt d’illes verdes o de superilles a l’Eixample, aquí no ho té tan clar. Lluitarem fins al final perquè no volem que sigui només per 36 famílies de luxe, volem que sigui per a tot un barri
Des de la plataforma veïnal insLa Clara Darder està segura que la força de la plataforma aconseguirà frenar el projecte i preservar que el que defineixen com ‘Sarrià Vell’ no desaparegui.
A dalt de tot de Major de Sarrià s’hi estan construint uns pisos horrorosos que per a una habitació costen més d’un milió d’euros. Jo no sé qui pot pagar això! Sí que sé que els sarrianencs no ho poden pagar i han de marxar del barri .