La diferència de temperatures entre els centre de les ciutats i la seva perifèria pot ser de fins a 5°, i si li sumem l’augment global de les temperatures, podem afirmar que el futur en algunes zones urbanes passi per conviure amb temperatures extremes. Els experts inisteixen que calen ciutats més verdes per lluitar contra l’augment de les temperatures.

El Raval, el barri on fa més calor a la nit

Un grup d’investigadors de la UPC han presentat Urban-CLIMPLAN, un projecte d’investigació fet a l’àrea metropolitana de Barcelona per donar solucions i recomanacions als seus municipis, i d’aquesta manera, lluitar contra l’augment de temperatures degut a l‘illa de calor urbana

Gràcies a sensors i satèl·lits han comprovat que, per exemple, el barri del Raval de Barcelona és on es detecten les temperatures més altes durant les nits i els dies de tota la ciutat. Si Barcelona ja té quatre mesos de nits tropicals (per sobre dels 20 graus), al Raval superen, almenys un mes a l’any, els 25 graus durant les nits.

Segons Josep Roca Cladera, director del Centre de Política del Sol i Valoracions de la UPC, l’augment de tres graus a les nits de les zones urbanes respecte a la perifèria pot provocar greus problemes de salut.

Des del punt de vista de la salut a partir dels 22 graus de temperatura nocturna les morts es disparen. Puja més la mortalitat a l’estiu que a l’hivern. 
Josep Roca Cladera, director Centre de Política Sol i Valoracions de la UPC

Més illes de fred: parcs, arbres i zones verdes

Després de mesos d’estudi de les illes de calor urbanes, els investigadors de la UPC alerten que cal planificar les ciutats i el territori per adaptar-se a la crisi climàtica i per evitar que els temperatures continuïn augmentant a les zones urbanes. 

A les ciutats calen illes de fred com són els parcs, els arbres i les zones verdes per contrarestar l’illa de calor. El més important es dissenyar i pensar les ciutats en clau climàtica i no només en la forma i la funció
Blanca Arellano, directora del Màster en Planificació Urbana i Sostenibilitat de la UPC