El terrat situat a la coberta verda del carrer de Llauder i els Porxos d’en Xifré és un dels 10 edificis que el 2017 va aconseguir una subvenció municipal per convertir la coberta en zona verda. Una ajuda que pot arribar al 75 % del cost del projecte, amb una aportació màxima de 100.000 euros.

El projecte d’aquest espai, a tocar del Port Vell, ha guanyat el Premi de la Nova Bauhaus Europea, que convoca la Comissió Europea, en la categoria de Patrimoni cultural conservat i transformat. S’hi han fet 1.500 metres quadrats de jardí, però quan acabi el projecte l’espai enjardinat serà de 4.500. Les finques de l’immoble del carrer de Llauder fins a l’edifici del Restaurant 7 Portes comparteixen zones d’esbarjo, estenedors, solàriums i horts urbans, accessibles per a tota la comunitat de veïns.

Cobertes verdes per combatre l’illa de calor

Sergio Carratalá, director de MataAlta Studio, l’empresa que el 2017 va guanyar el concurs, ens explica que l’objectiu és renaturalitzar la ciutat i crear cobertes verdes d’ús privat per a les comunitats de veïns, amb vegetació autòctona amb criteris d’autosuficiència: les plantes es reguen de forma automàtica amb l’aigua dels dipòsits i mitjançant l’energia que generen les plaques fotovoltaiques. 

Una actuació a l’entorn urbà que permet un aïllament tèrmic de l’edifici i permet combatre l’efecte de l’illa de calor, l’efecte hivernacle provocat per l’augment de la superfície asfaltada a les ciutats.

Carratalá explica que al nord d’Europa les cobertes verdes ja s’estan implantant des de fa anys. A països com Alemanya fins i tot ja és obligatori crear espais verds als terrats comunitaris.

D’aquí a 20 anys les cobertes verdes seran tan normals com tenir ascensor a la teva finca
Sergio Carratalá, director de MataAlta Studio

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a