Una de les tradicions nadalenques més arrelada  a Catalunya és la figura del caganer al pessebre. El caganer apareix ja al ‘Costumari català’ de Joan Amades, en què s’explica que la seva funció era fertilitzar el pessebre i portar bona sort a la família, ja que uns camps ben fertilitzats eren sinònim de bones collites. Caganer.com va començar a confeccionar aquestes figures populars fa 15 anys a un taller de Torroella de Montgrí (Girona) i avui dia ja en disposen de més de 500.

Sempre veiem el resultat final a les botigues, però mai no ens expliquen quin és el procés per arribar. Nosaltres intentem ser didàctics en aquest sentit.
Marc Alos, dissenyador de caganers

Fets amb fang i pintats a mà

El procés de creació que es fa servir és completament artesanal i tradicional. Un cop escollit el disseny (normalment un personatge famós, sigui real o de ficció), la figura es realitza amb fang mitjançant un motlle de pressió. El següent pas és enfornar i, finalment, cada figura es pinta a mà. És per això que no hi ha dues figures exactament iguals i cadascuna és una petita obra d’art amb caràcter propi. Polítics, músics, personatges històrics, del cinema, dels videojocs o professions de tota mena; tothom pot trobar la seva figura per continuar amb aquesta tradició de bona astrugància.

Caganer.com ha obert va obrir la primera botiga al carrer dels Banys Nous, al Gòtic, i la segona botiga de Barcelona, la trobem al barri del Born, davant de la basílica de Santa Maria del Mar.