primera botiga caganers barri gòtic

La primera botiga del món especialitzada en les figures dels caganers, Caganer.com, ha aixecat la persiana al número 4 del carrer dels Banys Nous, al Gòtic. La botiga inclou una exposició de 530 caganers, que fins al moment només es podien trobar en botigues de records i en l’estanc del carrer de la Llibreteria Travitabac, al mateix barri, en fires de Nadal o a través del web caganer.com, des d’on fa anys que en distribueixen a tot el món.

A l’establiment hi ha els caganers més venuts de l’empresa gironina: els de Carles Puigdemont, Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi, a més del clàssic pagès amb barretina. Però també disposen d’altres representacions. Marc Alós, el disenyador dels caganers, reivindica el fet que “és artesania local i feta aquí“. Concretament, s’elaboren en un taller de Torroella de Montgrí i tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

Espai de divulgació

La botiga també té un espai de divulgació per donar a conèixer com s’elaboren les figures de fang i la seva història. Segons ha explicat Sergi Alós Pla, un dels responsables del comerç, “la idea és que els guies de Barcelona puguin portar els turistes aquí per saber com es fa el caganer”. Així mateix, ha assegurat que en un futur els agradaria plantejar un taller amb el qual els visitants estrangers puguin pintar el seu caganer. “La botiga serà un emplaçament únic on els turistes podran comprar aquest record, que simbolitza Catalunya”, ha afegit el comercial.

Creant caganers des del 1992

La família Alós-Pla va començar a crear caganers el 1992. Ara, a càrrec de la segona generació, pretenen “desestacionalitzar” el caganer de Nadal i assentar-lo com un record de viatge per al visitant que ve a Catalunya, assegura Marc Alós. “Al final hem vist que la figura del caganer s’ha independentizat del pessebre. N’ha sortit”, afegeix. En aquesta línia, ha assegurat que coneixen molta gent que en fa col·lecció i tenen aquestes figures de fang distribuïdes per casa.