Tècnicament forma part del barri de la Vila Olímpica del Poblenou, al districte de Sant Martí, però “de facto” el Port Olímpic i la gent que hi viu formen un barri a part de la resta.
El millor barri per viure-hi
Al moll de Xaloc hi ha molts vaixells amarrats tot l’any i habitats per gent que fa comunitat i veïnat. Ulises Guixeras, un jove que també viu en un vaixell afegeix que viure al port és amistat, compartir coneixement i viure una mateixa passió amb molta gent. Alguns viuen de fer negoci de casa seva, perquè fan temporada a les illes Balears fent trajectes i estades a bord per a grups, i d’altres treballen com a monitors de vela i busseig.
Delfín Cambiaso, un dels amarristes que viu al port, creu que “és el millor barri de Barcelona. És a fora, però també una mica dins, cosa que a mi m’encanta perquè em costa una mica el ritme de la ciutat”. Diu que la nàutica és cara, però que viure en un vaixell és assequible, molt més que fer-ho de lloguer en un pis de Barcelona. L’amarratge varia de preu segons les dimensions del vaixell, però ronda els 500 euros mensuals, incloent-hi l’electricitat.
Gonzalo Ferrer fa tres anys que viu al port. Treballa com instructor del Club de Vela molt a prop de casa a seva. Assegura que “hi ha esperit de barri, probablement més que a qualsevol altre indret”, i afegeix que tothom s’ajuda i es coneix. Ferrer té molt clar que no canviaria el seu estil de vida al vaixell: “No tornaré a un pis”, assegura amb determinació i convençut que la seva opció és ferma.
Viure al marge i a un altre ritme
Tots coincideixen a destacar la llibertat que proporciona viure en un vaixell, “tenir casa a cada platja” i poder viure una mica al marge, a un altre ritme. Són molts els que han adoptat aquest estil de vida per convicció i decisió, i estan tan a gust vivint a bord que se’ls fa costa amunt pensar a tornar a viure algun dia en un habitatge convencional i en una altra comunitat.
Agustina Basaldua també passa bona part de la temporada vivint al Port Olímpic. Ella fa viatges cap a les Balears per compartir amb grups de sis persones l’experiència de navegar. Assegura que “el principal avantatge és poder decidir on viure” i reconeix que, per contra, el principal desavantatge és la feina diària que comporta mantenir l’embarcació”.
Dos anys vivint al port
Johnny Ortolà és un altre dels residents permanents del moll de Xaloc, a tocar de la zona d’oci nocturn que fins fa ben poc hi havia al Port Olímpic, i on s’havien originat baralles i robatoris, cosa que havia comportat més d’un maldecap als veïns. “La gent no estava gens contenta amb el que passava aquí a la nit. Ara ho estem més”, comenta Ortolà. Ara descansaran millor i viuran més tranquils perquè la zona d’oci ha tancat, l’Ajuntament ha adquirit tots els locals i està previst que es reurbanitzi la zona.
Fa dos anys i mig que viu al Port Olímpic. Quan va comprar el Iorana a un britànic que el tenia a Sant Carles de la Ràpita “el pla no era venir a viure al vaixell”, sinó treballar-hi fent sortides turístiques amb grups. Però una separació sentimental va propiciar que s’hi instal·lés a viure.
“A l’hivern és una mica més dur per la climatologia“, indica Ortolà, mentre assegura que no ho canviaria mai per un pis. “Aquí et fas més amb la gent“. Jo he estat amb veïns, i tret que siguis del barri, no t’hi acabes fent. I en canvi aquí, sí”, apunta. El vaixell li va costar 70.000 € i cada any n’inverteix 10.000 per mantenir-lo.