Ja fa temps que les baralles, els robatoris i l’incivisme preocupen els restauradors del Port Olímpic i els veïns més propers, però aquest estiu el maldecap s’ha agreujat. Uns i altres afirmen que l’escenari ha canviat i que hi ha més violència al carrer. Treballadors d’alguns dels locals d’aquesta àrea de la ciutat asseguren que els delinqüents són més agressius i que la inseguretat s’hi instal·la quan cau la nit.

L’apunyalament d’una jove aquest dimecres ha engreixat el debat sobre la seguretat a la zona, en què a l’estiu ja s’ha reforçat la presència policial amb el dispositiu Ubiq, dels Mossos d’Esquadra. Restaurants i bars demanen que els efectius seguin permanents perquè, diuen, els vigilants privats no dissuadeixen del tot els delinqüents. Reconeixen que el reforç d’agents s’ha notat però critiquen que, en arribar el setembre, ja no se’n veuen tants.

D’altra banda, lamenten que la imatge de l’espai s’està degradant cada cop més. Alfons Herrero, president d’Abroport —l’Associació de Bars, Restaurants i Oci del Port Olímpic de Barcelona—, recalca que la inseguretat no és “una exclusivitat del Port Olímpic”, sinó que és “un problema de ciutat”.

La patronal d’oci nocturn estudia comparèixer com a acusació popular

Pel que fa a la mort de la jove, la patronal espanyola de l’oci nocturn Spain Nightlife, de la qual forma part la catalana FECASARM, ha anunciat que està estudiant si compareix com a acusació popular en el cas, tal com ja van fer al juliol arran de la mort d’un jove després d’una baralla al mateix Port Olímpic. La patronal condemna rotundament els fets i vol sol·licitar la pena més alta prevista en el Codi penal per a l’autor de l’apunyalament, perquè serveixi d’escarni per evitar que es repeteixi.

La patronal considera que l’episodi malmet greument la imatge del sector a Barcelona i, fins i tot, la marca turística de la ciutat. Per Spain Nightlife, el local on s’ha produït l’apunyalament és només un “simple escenari dels fets” i es tracta d’un “fet puntual”. Per aquest motiu demana que no es criminalitzi el sector ni tampoc els clients. “El 99,9 % de la gent que surt de festa per Barcelona es comporta correctament”, assegura el secretari general de la patronal en el comunicat.

També la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (FECALON) ha emès un comunicat en què se “solidaritzen amb el dolor de les famílies i amics de la dona morta” i destaquen “el paper abnegat, valent i professional” dels equips de seguretat i control d’accessos als locals d’oci. Emfatitzen especialment l’actuació del vigilant que va ajudar la jove apunyalada i que també va ser agredit. Afegeixen que “estudiaran constituir-se com a acció popular” i demanen a les administracions una major presència policial “i no dipositar en els equips privats de seguretat” la responsabilitat de “la resolució dels problemes que, en matèria de criminalitat, pateix la nostra ciutat”.

Els veïns exigeixen que es desencalli la reforma del Port Olímpic

Els veïns de la Vila Olímpica també han condemnat l’apunyalament i també tenen la percepció que aquest estiu hi ha més violència al Port Olímpic. Estan farts de ser testimonis d’aldarulls i exigeixen que s’accelerin els tràmits per aprovar la reforma de l’espai, que en traurà l’oci nocturn. “Sense aquest pla no hi ha solució. La zona d’oci ens està donant problemes des de fa 19 anys. No podem esperar més, no hi pot haver més retards“, insisteix Jordi Giró, president de l’associació de veïns del barri.

Segons Giró, les batusses, els furts i l’incivisme no només es queden al moll, també arriben a l’interior de la Vila Olímpica; en especial, assegura, als entorns de l’estació del metro. El president de l’associació de veïns espera que l’Ajuntament i la Generalitat s’asseguin ben aviat per tirar endavant el pla.