Actualment al número 7 del carrer de Cros hi ha unes oficines de cotreball, però fa anys havia estat l’Ateneu de Sants o el Foment Republicà. Aquest edifici emblemàtic, conegut també pel nom d’Ateneu Batllori, va ser construït per encàrrec de la família de terrissaires Batllori el 1894, per tenir el seu taller i com a ateneu del barri. De fet, el que sí que s’ha mantingut fins als nostres dies és la terrisseria Batllori, tot i que no els falta gaire per jubilar-se.

L’Ateneu de Sants, un disseny d’Enric Figueres

D’estil eclèctic, l’Ateneu Batllori va ser dissenyat per l’arquitecte Enric Figueres, qui va projectar també la Casa de les Altures, que és actualment la seu del districte d’Horta Guinardó. Consta d’arcs, pilastres, capitells, frisos i ornaments, on es pot veure una màscara o una lira, referents a la cultura i les arts que va albergar en el seu interior als seus inicis.

Primer va ser l’Ateneu de Sants, on es reunien les elits del barri i hi feien activitats culturals diverses, xerrades o classes. Hi havia teatre, una petita biblioteca i un cafè. Però amb el pas dels anys i els canvis polítics, van anar canviant els usos de l’espai.

El naixement d’ERC va tenir lloc a l’edifici

El 1905 va ser el Foment Artistich de Sants, a partir del 1910, es va convertir en el Foment Republicà Català de Sants i el 1925 va canviar pel Centro de la Union Patriótica, de Primo de Rivera. Fins que es va convertir en el Foment Republicà de Sants.

Segons Agus Giralt, historiador de Sants, la gent del barri de tota la vida coneix especialment l’edifici per a aquesta etapa: “En un d’aquests períodes que era el Foment Republicà de Sants hi té lloc un dels episodis més importants que s’hi celebren dins”. Es tracta del naixement del partit d’Esquerra Republicana de Catalunya, en el marc de la Conferència de les Esquerres, celebrada el 17 de març del 1931. Després de la guerra, l’edifici va allotjar la Falange Española Tradicionalista i expliquen que llavors es va reconvertir el teatre de l’antic ateneu en un saló de tir.

Un edifici catalogat

L’edifici, a més de ser un testimoni important de la història de Sants i de Catalunya, forma part del catàleg de patrimoni arquitectònic de la ciutat. Actualment s’hi estan fent obres de rehabilitació als balcons.