Al barri del Guinardó, a tocar del passeig de Maragall, trobem el passatge del Tinent Costa. És un petit carrer que crida l’atenció perquè conserva l’estètica del conjunt de cases postmodernistes que va construir la cooperativa de militars en aquest punt de la ciutat l’any 1927. És el millor exemple dels conjunts de cases per a militars que trobem a la zona. Es van ubicar en aquest punt per la proximitat amb les casernes de Príncep de Girona.

Cases per a militars

Segons explica l’historiador Joan Corbera, membre d’El Pou – Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, hi ha dades del dia i l’hora exactes en què es van inaugurar els habitatges per a militars del passatge del Tinent Costa. Va ser a tres quarts de 12 del migdia del 6 de juny del 1927 i va comptar amb la presència de les grans autoritats de Barcelona de l’època, fins i tot del dictador que governava en aquell moment, el general Primo de Rivera.

A prop de les casernes i del tramvia

Inicialment, eren 42 habitatges de planta i pis amb jardí, dels quals només es conserven 21 exactament com eren. Són els que donen al passatge del Tinent Costa, militar impulsor de la cooperativa de cases barates per a aquest col·lectiu. Es van construir en el marc de la llei de cases de barates del 1911. I es van establir al Guinardó per la proximitat amb les casernes de Príncep de Girona i amb el passeig de Maragall, “per on passava el tramvia d’Horta, cosa que oferia a la gent que vingués a viure aquí la possibilitat de comunicar-se fàcilment amb el centre de Barcelona”, explica Corbera.

El conjunt està protegit pel catàleg de patrimoni i encara se’n conserven elements originals. És la promoció de cases per a militars més ben conservada de la zona però no en va ser l’única. També n’hi ha exemples al carrer de la Torre Vélez i a la travessera de Gràcia.