Novetats en la investigació de l’antiga necròpolis medieval que va quedar al descobert amb l’enderroc dels antics jutjats d’instrucció del passeig de Lluís Companys, l’any 2018. En un primer moment els experts van situar la troballa entre els segles VII i el IX dC però, ara, un cop analitzades més proves, el Servei d’Arqueologia de Barcelona ha acabat situant-la en el segle XI. Els arqueòlegs ja hi han descobert més d’un centenar de cossos i continuen treballant sobre el terreny. Es creu que en podrien ser molts més els que hi ha ocults sota terra.

Malgrat que els experts tenien constància que en aquesta zona de la ciutat hi havia hagut una antiga necròpolis, no se’n tenen plànols ni documents que permetin saber exactament quina n’és la dimensió. Ara bé, els experts consideren que podria tractar-se de l’espai funerari més gran de la Barcelona del passat ja que està ubicada just a l’exterior de l’antiga muralla. El que també es desconeix és si hi havia un centre de culte a prop i si en un futur aflorarà.

A banda dels cossos, el jaciment també ha deixat al descobert restes dels materials que es van fer servir per construir la Ciutadella després del setge de l’11 de setembre del 1714. I també fragments dels murs i paviments de l’antic Palau de les Belles Arts, que es va construir per l’Exposició Universal del 1888. El jaciment sota els terrenys dels antics jutjats no és un cas aïllat. Barcelona atresora molts altres jaciments que pots consultar en la pestanya següent.