Els treballs de construcció d’un edifici en un solar del carrer de Ràfols, a Sarrià, han deixat al descobert dos cadàvers més. La troballa d’aquests cossos se suma a les restes de dos individus més que van aparèixer el 7 de juny en un clot diferent del mateix solar.

Segons ha pogut saber betevé, en aquest segon cas, les restes també presentaven les mateixes característiques que les dues localitzades ara fa un mes: els cossos havien estat inhumats amb calç viva, i amuntegats l’un sobre de l’altre. Vestien una indumentària similar, calçaven la mateixa mena de sandàlies i duien unes corretges de cuir.

Després del primer descobriment, el Servei d’Arqueologia de Barcelona (SAB) va obrir una investigació per localitzar més restes, i després del segon, ha confirmat a betevé que “és poc probable que hi pugui haver més restes” en aquesta parcel·la, que ja ha començat a ser cimentada.

Amb tot, el SAB sí que creu possible que hi hagi altres cossos enterrats als voltants d’aquest solar del carrer de Ràfols, però trobar-ne més serà difícil perquè les proximitats estan urbanitzades.

La primera fossa de la Guerra Civil de la ciutat

L’Ajuntament ja va informar després del primer descobriment que els primers treballs arqueològics “fan pensar que aquestes podrien ser unes de les primeres persones represaliades durant la Guerra Civil a Barcelona“.

Totes dues troballes s’han comunicat a la Direcció General de Memòria Democràtica, adscrita al Departament de Justícia, tal com estableix la llei. Un cop es faci l’estudi antropològic i genètic de les restes humanes, se’n podria determinar la identitat per restituir-les a les famílies.