plaça sant felip neri bombardejos
Foto: Ajuntament de Barcelona

La Guerra Civil va deixar una gran petjada a Barcelona. Durant els anys de conflicte bèl·lic, la ciutat va ser escenari de bombardejos no només de militars espanyols, sinó també de la Itàlia feixista. El matí del 30 de gener del 1938, l’aviació italiana va bombardejar la plaça de Sant Felip Neri, les parets de la qual encara avui, gairebé un segle després, rememoren aquelles accions bèl·liques.

Les bombes caigudes ara fa més de 8 dècades van arrasar la plaça de Sant Felip Neri: la cèntrica plaça de Barcelona va quedar completament destrossada, tot provocant l’esfondrament parcial de diversos edificis i elements d’altres que van aconseguir quedar dempeus. Les bombes van matar 42 persones en aquest punt de la ciutat, la majoria de les quals eren infants refugiats al convent que presidia la plaça.

Les restes de la metralla a Sant Felip Neri

L’església de Sant Felip Neri va esdevenir un refugi per als nens i nenes del barri cada vegada que les bombes amenaçaven la ciutat. L’edifici estava en mans de la Generalitat republicana. Finalment, però, un bombardeig va acabar ensorrant l’església, tot sepultant una vintena de nens que s’aixoplugaven al soterrani.

El que va quedar dempeus de l’església va ser la seva façana, amb les restes de metralla d’aquell fatídic 30 de gener. Avui encara són visibles i, tal com explica l’Ajuntament de Barcelona, durant tota l’etapa franquista, el govern de la dictadura va fer córrer el relat que les parets malmeses corresponien a les bales disparades per “afusellar els sacerdots de l’església“.

plaça sant felip neri bombardejos
Foto: Ajuntament de Barcelona

Segon bombardeig poc després

Poc després del primer bombardeig, mentre els serveis d’emergència i els veïns intentaven rescatar possibles supervivents, va caure una segona pluja de bombes en aquesta mateixa plaça, fent créixer encara més el llistat de víctimes mortals.

Ara, les restes de la metralla visibles a Sant Felip Neri són un atractiu turístic però, sobretot, un record del passat de Barcelona i de l’empremta que van deixar les bombes. Va ser el 2018 quan el consistori, amb motiu dels 80 anys dels bombardejos de Barcelona, va senyalitzar la plaça de Sant Felip Neri per exposar els fets i rememorar la història.

plaça sant felip neri bombardejos