Part del patrimoni històric del Palau Moxó podria desaparèixer aviat. Aquesta casa, declarada Bé Cultural d’Interès Local l’any 2000, era l’únic exemple viu del barroc del segle XVIII a Barcelona que conservava l’arquitectura, la distribució, la decoració i fins i tot els mobles originals intactes. Però ara la nova propietat hi està fent obres per convertir-lo en pisos de luxe, un projecte que podria canviar tant la fesomia de l’edifici com també la distribució i els elements de l’interior.

La família Moxó ha estat històricament la propietària d’aquesta casa, situada a la plaça de Sant Just, al barri Gòtic. Fa dos anys que va decidir posar-la a la venda. D’acord amb la llei que regula aquest tipus de catalogacions, els venedors van oferir-lo primer a l’Ajuntament, per més de set milions d’euros; un preu que el consistori no va estar disposat a pagar. Més tard, el Palau es va vendre a un tercer: l’inversor mexicà Eduardo Rallo.

L’empresa que ha adquirit el Palau Moxó ja anuncia a través d’internet quin serà el futur d’aquest edifici històric: pisos de luxe que, segons l’anunci de l’empresa, podrien no mantenir tots els elements arquitectònics i decoratius que el singularitzen. La historiadora de l’art Anna Vallugera lamenta la reconversió:

“Perdem part de la nostra història. Probablement, canviarà la seva fesomia i sobretot perdrà aquest aire de casa del segle XVIII”

Palau Moxo

Tres segles d’història del Palau Moxó

L’any 1770 el noble Francisco de Graell va encarregar la construcció del Palau Moxó a Francesc Mestres, que havia estat mestre d’obres de la catedral de Barcelona. Només tres anys després la casa ja estava construïda, però el propietari va morir el 1775 sense deixar descendència. L’herència va recaure en la seva germana, Josepa de Graell i Puig-gener, que estava casada amb Francisco Bonaventura de Moxó. A partir d’aleshores, el palau ha estat propietat d’aquesta família de terratinents.

La venda del palau va ser objecte de crítiques per part de diversos grups municipals. Durant els últims anys com a edifici propietat de la família Moxó, es van organitzar visites perquè turistes i barcelonins poguessin descobrir els racons d’aquesta joia del nucli antic.