Les obres a la via Laietana han tornat a deixar al descobert vestigis de la història de Barcelona. En aquesta ocasió, el que s’ha trobat és la font de l’Àngel, que es va construir al segle XIV per abastir d’aigua el barri de la Rivera. Segons ha avançat el diari ‘Ara’ i ha pogut confirmar betevé, les restes s’han localitzat a la plaça de Correus, en la segona fase dels treballs de reforma d’aquest carrer.

Una font monumental de vuit metres de diàmetre

La font de l’Àngel es va construir al segle XIV a la part oest de l’actual plaça de Correus, que en època baixmedieval era coneguda com la plaça del Vi. Es tracta d’una font de vuit metres de diàmetre, de forma octogonal i que al llarg del segle XV va ser monumentalitzada.

La font va ser enderrocada a finals del segle XVIII, sense que es construís res al damunt. L’espai que ocupava va quedar cobert per diferents capes de paviments de terra al llarg dels dos segles següents.

Una construcció documentada a l’Arxiu Històric de Barcelona

Els arqueòlegs tenien constància de la font de l’Àngel, que està àmpliament documentada en plànols i dibuixos que es conserven a l’Arxiu Històric de Barcelona, la majoria d’autors desconeguts.

Façana de l’antic convent de Sant Sebastià, amb la muralla de mar i la font de l’Àngel (a la dreta) en un dibuix d’autor desconegut que data del segle XVIII
Planta de l’església de Sant Sebastià i la font de l’Àngel (marcada amb una D) en un plànol del 1719
Plànol del segle XVII de la línia de costa amb la plaça de Sant Sebastià encerclada en vermell, amb l’església de Sant Sebastià (fletxa esquerra) i la font de l’Àngel (fletxa dreta). Autor desconegut

Restes de la base de la font, una banqueta i dues canonades

Per això, amb l’objectiu de saber si es conservaven restes de la font al subsol, es va fer una cala informativa. Els arqueòlegs van trobar la base de la font a un metre del paviment actual de la plaça de Correus. Un cop feta aquesta primera descoberta, es va ampliar el sondeig cap a l’est i cap al sud en què es va ampliar la troballa de restes de la base.

Per això, es va decidir ampliar el màxim possible per intentar trobar els límits de la font. D’aquesta manera es van descobrir els límits nord, sud i est de la font, i també dos col·lectors associats. Un dels dos col·lectors tenia la funció de portar o treure aigua de la font, tot i que es desconeix si el segon va funcionar al mateix temps o si el va substituir.

També es va trobar una ceràmica del segle XIV, decorada en blanc i morat que en confirmaria la data de construcció. I, per acabar, una banqueta feta amb pedres en molt bon estat de conservació i que fa de la font un element singular i emblemàtic.

A la perifèria també s’han documentat quatre estructures més: uns murs, una claveguera de petites dimensions i un paviment de rajoles.

El subsol de la via Laietana, un viatge al passat de Barcelona

D’ençà que va començar la remodelació de la via Laietana, les troballes arqueològiques s’han anat repetint a mesura que avançaven els treballs. El primer descobriment va ser el l’antic monestir de Jonqueres el setembre del 2022. Pocs mesos després, el febrer del 2023 van localitzar una tomba romana amb un esquelet i, 10 dies després, en van localitzar un segon.