Han passat 75 anys de la fi de la Segona Guerra Mundial i amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra cada 27 de gener, s’han programat un seguit d’activitats i de tallers per recordar la persecució dels nazis i homenatjar els testimonis que van estar en camps de concentració.

“Més d’un miler de barcelonins i barcelonines van passar per camps de concentració nazis. I, per tant, és un deure de la ciutat recordar-los”

Per aquest diumenge, El Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM) ha acollit un conjunt de taules rodones, de dibuix i cinema sota el títol “Auschwitz avui, 75 anys després”. Entre els temes que s’han posat a debat hi ha com conservar el que va passar als camps de concentració un cop morin els testimonis que encara queden vius. Sobre això, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha recordat la importància de conservar el llegat d’aquestes persones: “Més d’un miler de barcelonins i barcelonines van passar per camps de concentració nazis. I, per tant, és un deure de la ciutat recordar-los, rememorar-los, homenatjar-los i també preguntar-nos quin és el seu llegat”, ha reflexionat.

“Pensar quins són els discursos d’odi que formen part de la nostra societat i pensar en el racisme que encara forma part de les polítiques actuals”

També s’han debatut sobre temes d’actualitat com la irrupció de l’extrema dreta a les eleccions i a les institucions o com transmetre la història a les generacions més joves. De fet, la comissària d’aquesta jornada a El Born CCM, Paula Kuffer, insisteix que cal reflexionar sobre els discursos d’odi que hi ha actualment: “Sobretot incidir en aquest adverbi: “Auschwitz avui, 75 anys després”. Per pensar, doncs, quins són els discursos d’odi que formen part de la nostra societat i pensar en el racisme que encara forma part de les polítiques actuals”, ha advertit.

A les 18 h, s’ha previst projectar la pel·lícula ‘No m’importa si passem a la història com uns bàrbars‘, del romanès Radu Jude. És un film sobre la massacre d’Odessa, on l’exèrcit romanès va assassinar més de 50.000 persones jueves que ha estat mereixedora dels premis al millor director al Festival de Gijón i a la millor pel·lícula al Festival de Karlovy Vary.