El Pla d’usos és l’instrument, ha dit el president del grup municipal ecosocialista, Ricard Gomà, mitjançant el qual “es decideixen les pautes d’ordenació territorial i que posa en harmonia les necessitats de la ciutadania i del barri”. Gomà ha recordat que el pla es va elaborar amb un procés participatiu i es va decidir prohibir la construcció de més hotels, i ha assegurat que ara CiU vol una “barra lliure hotelera” al districte, fins i tot en edificis catalogats. Ha denunciat que “la marina de luxe és el primer pas del pla per desmuntar el Pla d’usos, justament a la zona perimetral que limita amb el Port Vell”.

Ricard Gomà també ha demanat una consulta participativa i més diàleg amb els veïns perquè, segons ell, “genera polítiques més útils, justes i fortes”, i ha posat com a exemple el Pla d’usos actual, un text que ha definit com “una bona eina per evitar que Ciutat Vella es converteixi en un parc temàtic”.

Sara Jaurrieta, regidora del PSC, ha votat a favor de la proposició d’ICV-EUiA perquè els socialistes consideren que s’ha posat fi a l’especulació immobiliària i perquè, segons ha dit, “ha funcionat”, i ha denunciat que el “mobbing” està tornant a afectar veïns del barri i comerços com el bar Marsella. El Pla d’usos, ha afegit Jaurrieta, no s’ha aplicat durant tres anys complets i encara té recorregut, i ha demanat que es faci un pla similar per a la Rambla o el Paral·lel. Segons Jaurrieta, “el govern ha estat escoltant els interessos econòmics i no els veïnals”.

El regidor del PP Xavier Vilagrassa ha dit que la proposició “confon les persones que viuen al districte”, ha dit que “el Pla d’usos no ha donat un resultat positiu a la zona” i que hi ha comerciants a la zona i també veïns que veuen positiva una modificació d’aquesta normativa. Vilagrassa ha insistit que cal lluitar contra les persianes abaixades i donar una millor qualitat de vida als veïns de Ciutat Vella, i per això, ha argumentat, “cal estimular l’activitat econòmica per donar més llum i seguretat als barris” d’aquest districte. Vilagrassa ha conclòs la seva intervenció afirmant que actualment a la zona hi ha un “excés” de locutoris, kebabs i botigues de queviures.

Jordi Portabella, el president d’Unitat per Barcelona, ha afirmat que el que els preocupa dels hotels és en quines condicions s’han obert i que, tenint en compte que Barcelona té molta pressió turística, caldria preguntar-se si els establiments hotelers han d’estar tots al rovell de l’ou perquè “això acaba comportant problemes evidents”. Portabella ha dit que “cal una reflexió sobre l’estratègia turística perquè tots els districtes es puguin beneficiar del negoci” i ha afirmat que prefereixen continuar defensant la vigència del pla especial. Ha demanat, a més, que, si s’han de fer modificacions, s’hauria de fer amb consultes ciutadanes. Unitat per Barcelona ha votat a favor de la proposició.

Mercè Homs, la regidora de Ciutat Vella, ha dit, per la seva banda, que la modificació manté les bases del Pla d’usos existent per tal de no pressionar excessivament el districte i garantir el descans dels veïns. Homs ha afirmat que ja s’ha delimitat quines són les zones saturades (gràcies a les dades del cens) i que es poden identificar les zones amb més pressió turística. Segons Homs, “seria una frivolitat ignorar que els negocis poden significar la creació de llocs de treball” i que això no es pot ignorar en context actual de crisi econòmica. La regidora de Ciutat Vella ha afirmat que la participació és “escoltar la gent” i que els veïns ja intervenen en el projecte amb les seves opinions. La proposició no ha tirat endavant perquè CiU i PP hi han votat en contra.