Al calendari nadalenc li queda encara una última finestreta per obrir: el dia de Reis. I a taula no hi pot faltar el tortell. El més tradicional és el de massapà, però any rere any les pastisseries de Barcelona presenten novetats per atrapar el paladar dels clients. I n’hi ha que, a banda d’un suculent pastís, ens serveixen la possibilitat de sumar-nos a una causa solidària. És el cas del tortell de Reis solidari de Daniel Jordà, de Panes Creativos, que en donarà la recaptació a l’Hospital Sant Joan de Déu, i “el tortell més solidari” dels establiments Turris, que recapta fons per a l’esclerosi múltiple.

Tortell solidari inspirat en el cheescake

Des del 2 de gener ja està a la venda a l’obrador de Panes Creativos (plaça de Garrigó, 5) el tortell de Reis solidari de Daniel Jordà. Els beneficis recaptats per cada unitat venuda es destinaran a l’Hospital Sant Joan de Déu, més concretament al programa Hospital amic, que engloba totes aquelles activitats que es fan per distreure emocionalment els infants que estan ingressats: pallassos, musicoteràpia, art creatiu i companyia de gossos.

Aquest any Jordà presenta una proposta que s’inspira en un dels sabors de moda en la pastisseria, el pastís de formatge o cheescake. Incorpora una selecció d’ingredients que aporten un toc cruixent i més dolç a la massa de brioix amb trossets de caramel i xocolata. El tortell es corona amb una capa cruixent de galeta i un farcit generós de mascarpone. El pastís va etiquetat amb una imatge creada per l’il·lustrador Miguel Bustos. El tortell es ven a un preu de 22 €. A banda també en té de tradicionals amb farcit de crema, xocolata i massapà.

Tortell solidari de Daniel Jordà, de Panes Creativos

Tortell solidari per l’esclerosi múltiple

Per segon any consecutiu, els establiments Turris de Barcelona se sumen a la iniciativa El tortell més solidari, que organitza la Fundació Esclerosi Múltiple. L’objectiu és recaptar fons que es destinaran a la neurorehabilitació i a la recerca científica. Per cada tortell de Reis que es vengui es donaran 50 cèntims a la causa.

En aquesta edició, a més, els actors Pere Arquillué, Àngels Gonyalons, Queco Novell, Jordi Díaz, Joan Pera i Agnès Busquets s’han sumat a la iniciativa i animen la ciutadania a comprar el tortell i optar a guanyar 150 entrades de teatre dobles.

tortell solidari

Els millors tortells de Catalunya

Una altra opció de tortell per a aquestes festes és endur-se a casa un exemplar del millor tortell de Reis de Catalunya 2023. Aquest any, a més, és ben fàcil perquè tant en la versió clàssica com en la creativa els guanyadors són dos establiments de Barcelona. La versió clàssica la va guanyar Mónica Gregori, de L’Obrador dels 15, al Guinardó. Es tracta d’un tortell tradicional de massapà amb fruita confitada que es pot trobar per un preu de 33 € amb una mida per a sis-vuit persones.

millor tortell reis 2023 catalunya
Tortell de Reis de L’Obrador dels 15

La versió creativa va guanyar-la Eric Ortuño, de la pastisseria L’Atelier, a la Nova Esquerra de l’Eixample, amb el roscotonne gold, un tortell amb una massa de panettone, una barreja de ginger i caramel i cremós de dolç i unes làmines d’or que coronen el pastís. La versió guanyadora es ven a un preu de 47 € i el tortell clàssic es troba per 34 €.

Els vencedors es van proclamar el 13 de desembre en el concurs solidari que organitzava per quart any l’Obra Social Ernest Verdaguer de Panatics. És la primera vegada que guanya una proposta barcelonina.

Millor tortell creatiu de Catalunya, de L’Atelier

Opcions veganes a La Pastisseria Barcelona

I perquè ningú hagi de renunciar al tast dolç del dia de Reis també hi ha opcions veganes com les que presenta La Pastisseria Barcelona. Es pot triar entre dues opcions: el tortell de taronja i crema amb taronja confitada, sucre perlat i farcit de crema amb un toc de taronja, apte per a persones que segueixen una dieta vegana; i el brioix farcit de massapà d’ametlles amb fruita confitada, també vegà i que està a la venda per 35 €.

Tortell de massapà vegà de La Pastisseria Barcelona

La fava daurada amb regal de la Pastisseria Hofmann

Menjar el tortell de Reis també suposa participar en el joc de trobar la fava o el rei. La tradició diu que qui troba la fava paga el tortell però també hi ha qui diu que és símbol de bona sort. Si més no, on sí que ho serà és a les taules on hi hagi un tortell de la Pastisseria Hofmann amb fava daurada. N’han amagat quatre entre els tortells d’aquest any i qui la trobi la podrà intercanviar per un val de 100 € per gastar a qualsevol de les seves pastisseries.

Es pot triar entre el tortell de massapà i fruita confitada, i els farcits de nata o crema. Com a novetat aquest any també elaboren un tortell de xocolata amb massa mare de brioix perfumada amb faves de cacau i banyada de xocolata negra i farcida d’una ganache muntada amb xocolata amb llet.

Tortell de xocolata de la Pastisseria Hofmann

El tortell i la mítica campana de la salut d’Escribà

La Pastisseria Escribà explica que hi ha una dita popular que assegura que si la nit de Reis es va a la botiga de la Gran Via a tocar la campana que hi ha a la porta, “aquell any no moriràs”. Com que són conscients que no tothom podrà passar a tocar la campana, han decidit que amb el tortell de massapà regalaran una rèplica de la campana perquè el client pugui “tocar-la quan vulgui”. El tortell es pot adquirir al preu de 27,50 €.