El Gremi de Pastisseria de Barcelona  preveu un increment de vendes del 2 % de tortells de Reis artesans, que superaran el milió a tot Catalunya. El bon inici de la campanya de Nadal, amb creixements en vendes de torrons i panettones de pastisseria respecte al 2022, alimenta l’optimisme dels pastissers.

Segons el president del Gremi, Antoni Bellart, “la diada de Reis encara és molt tradicional i varia poc d’un any a un altre. Tothom vol un tortell a taula, amb la seva fava i la seva figureta. L’únic dubte pot ser si triem un producte artesà amb ingredients de qualitat i acabat de coure o un d’industrial. Però el producte artesà s’està revaloritzant, hi ha un retorn a l’artesania, al producte de proximitat, i això també es nota en la pastisseria”. Bellart no preveu un encariment de preus gràcies a la moderació de la pujada de preus que ha afectat els ingredients i l’energia.

El tortell de massapà i fruita, el més venut

El tortell de massapà i fruita encara és el més venut, però seguit molt de prop pel farcit de nata. De fet, algunes pastisseries ja en venen més de nata. El tortell de Reis “perfecte” es basa en ingredients naturals i de qualitat: massa mare, farina, ous frescos, mantega, ametlla marcona (per al massapà) i una peça fonamental: fruita de veritat. Sobre aquest últim punt, des del gremi es recorda que el tortell artesà es decora amb taronja, cireres i làmines de meló (la fruita verda del tortell) de veritat i convida tothom a no treure-la. Es tracta de fruita real que es confita bullint-la amb aigua i sucre, cosa que fa que perdi el seu color. Per això els pastissers la tenyeixen amb colorant natural.

Tal com passa amb la resta de postres tradicionals, la creativitat dels pastissers també arriba als tortells. Per això, creixen les opcions innovadores que, partint d’una massa de brioix amb massa mare, incorporen nous ingredients com el iuzu, el te matxa, el cacau o el caramel.