Abans del dinar de Sant Joan els obradors i pastisseries s’afanyen per treure les darreres coques del forn. Enguany, la majoria de clients s’ha decantat per encarregar la coca un dia abans i menjar-se-la durant la revetlla. Tot i això també hi ha famílies que mantenen la tradició de reunir-se el dia 24 de juny al migdia per gaudir d’aquestes postres en família.

Les coques tradicionals, al podi de vendes

Les coques més tradicionals segueixen sent les que tenen més sortida, com ara les de fruita confitada, crema, llardons o pinyons. És per això que en molts establiments s’han especialitzat en aquestes receptes. “La que més es ven és òbviament la coca de llardons, també la de fruites i la de crema. Nosaltres ens decantem per la tradició”, comenta el gerent del Forn Sant Joan, Sergi Navas. “La de fruita agrada bastant, i la coca de crema que fem aquí també”, afegeix Carles Saenz, de la pastisseria Cusachs.

Obrador del forn de Sant Joan, al carrer d’Astúries

Tot i que el gruix de vendes correspon amb les comandes i reserves, alguns dels que hi van al matí improvisen i s’emporten aquelles que els hi fan més bons ulls: “He comprat la coca de merenga i llimona, que tenia molt bona pinta, i després he comprat la de massa de brioix i crema”, explica l’Ana Gómez, clienta de la pastisseria Oriol Carrió. No tenia res previst, però s’ha acabat emportant altres dolços, a banda de les dues coques.

Les coca de crema i les creatives guanyen terreny

Guanyen molt terreny la coca de crema i la creativa, amb ingredients i gustos nous com la fruita fresca en lloc de confitada, el te verd, la fruita de la passió o els festucs. En molts casos, es reversiona la pròpia massa de brioix o bé es fusiona la coca clàssica amb pastissos com el pastís de formatgeel Sacher, selva negra o el Tatin.

I cada cop són més el qui en busquen de més singulars. A la pastisseria Oriol Carrió han fet fins a quatre coques d’autor. “La nostra que és la que va guanyar un premi al 2019, que és la farcida de crema, és la que més venem “, explica Anna Carrió, la gerent de la pastisseria.

Pel que fa als preus, s’estan mantenint similars als de l’any passat, però en alguns casos han pujat al voltant del 5 %. El Gremi de Pastisseria calcula que vendran prop de dos milions de coques artesanes.