revetlla contaminació 2023

La revetlla de Sant Joan ha tornat a comportar un pic de contaminació important pel que fa a les partícules en suspensió PM10. És un clàssic d’aquesta nit, que fa el pic més important de l’any en unes hores molt concretes al voltant de la mitjanit. Enguany, amb matisos.

La corba continua dibuixant la mateixa forma

La corba horària de contaminació per PM10 ha continuat fent la mateixa “campana de Gauss”, amb un màxim de concentració que es dona, com és habitual aquesta nit, entre la mitjanit i les primeres hores de la matinada, per tornar després amb velocitat als valors anteriors a aquest pic.

Petards i fogueres fan que durant unes hores la contaminació es dispari. La meteorologia tampoc acostuma a ajudar en una nit que és habitualment molt estable i que dificulta la dispersió dels contaminants. De fet, en nombroses ocasions, com és el cas d’aquesta mateixa nit, es formen capes d’inversió que encara fan més complicada la dispersió.

Ha estat una de les revetlles amb menys contaminació

I tot i això, la relativa bona notícia de la revetlla d’enguany és que ha estat, en algunes estacions de mesura, una de les nits de Sant Joan que menys contaminació ha registrat.

És el cas, per exemple, de l’estació de mesura de l’Eixample (Av. Roma), on el pic ha assolit uns “discrets” 148 ug/m3 de PM10 a la mitjanit és el més baix de les darreres revetlles de les que en disposem dades. Tot i així, cal dir que hi ha diversos anys en què no sabem ben bé què va passar perquè no es disposa d’aquest valor.

Sigui com sigui, el pic d’aquest 2023 queda molt lluny dels màxims assolits fa uns anys i que van arribar algun any concret (2017) a multiplicar gairebé per 10 el pic del 2023.

L’estació de mesura del Poblenou ha aconseguit ser la revetlla amb més contaminació de les darreres en què es disposa de dades.

Malauradament, igual que en el cas de l’Eixample, també hi ha força forats en la sèrie i és difícil fer una comparativa ferma, però queda clar que el pic de contaminació també ha estat molt inferior al dels darrers anys.

Altres estacions de mesura de la ciutat, com la situada a l’Observatori Fabra, ni tant sols han arribat a notar el pic de la revetlla i s’han mantingut tota la nit en valors bons de qualitat de l’aire per PM10.

Gràcia-Sant Gervasi, la més “bruta” de la nit

L’excepció en aquesta millora plausible de la qualitat de l’aire de la revetlla ha estat l’estació situada a Gràcia-Sant Gervasi (Pl. Gal·la Placídia), on el pic d’aquesta revetlla ha estat molt similar al de les darreres revetlles i ha superat els 200 ug/m3.

De nou podem veure com, el dibuix que ha fet la revetlla del 2023 calca a la perfecció les nits de Sant Joan anteriors.

Menys petards?

Han estat diverses les persones que durant la nit valoraven que enguany s’havien disparat menys petards que altres anys, cosa que podria justificar aquesta millora de la qualitat de l’aire.

De fet, és un dels factors que ho podria justificar. La meteorologia d’aquesta nit no ha estat propícia per a la ràpida dispersió de contaminants i s’ha comportat com una clàssica nit d’estiu, semblant a la de les darreres revetlles de Sant Joan.