El millor croissant de mantega de l’estat 2023 és a la Pastisseria Prat – Can Carriel, de Roda de Ter. Barcelona s’ha quedat sense el reconeixement que ha guanyat en diverses ocasions. En una edició molt disputada, “amb tres finalistes molt igualats”, segons el president del Gremi de Pastissers, Antoni Bellart, la proposta que més ha convençut ha estat la del pastisser, Gil Prat. El jove pastisser, que ja va proclamar-se vencedor l’any 2017, ha recollit el premi visiblement emocionat i entre aplaudiments de les més de 200 persones que han seguit l’acte.
“Un croissant de contrastos amb gust de mantega i ben alveolat”
Prat ha participat 10 cops en 11 anys i ha explicat que quan era de camí al concurs ha arribat a pensar que aquest era l’últim cop que es presentava. Quan ha rebut el premi ha recordat el primer cop que va aconseguir el podi: “em va permetre volar, sortir de l’obrador de casa, centenari, poder créixer professionalment i emocionalment i adonar-me que sabia molt poc”. Prat s’ha compromès a fer una classe magistral sobre els secrets del seu croissant als alumnes de l’Escola de Pastisseria de Barcelona.
Sobre el seu croissant ha dit que “és millor que el que vaig presentar el 2017 i creia que tenia números de guanyar però hi ha molt nivell. És un croissant de contrastos, amb gust de mantega, alveolat i fullat”. Un cop sabut el veredicte, ha demanat que els ciutadans comprin croissants als pastissers i flequers del seu barri. “És un homenatge a tots els flequers i pastissers que cada dia aixequen la persiana dels seus negocis, amb les dificultats que això comporta”, ha afirmat.
De 70 només 15 han passat el tall del jurat
Aquest any s’han presentat al premi 70 croissants, però només han passat el primer tall del jurat una quinzena d’aquesta pasta de full.
La deliberació s’ha fet durant tot el matí a l’Escola de Pastisseria de Barcelona amb un jurat pluridisciplinari en què, entre d’altres, hi havia Toni Vera, de la pastisseria Canal, que va guanyar la darrera edició del concurs i que, per tant, aquest any no ha pogut participar-hi, però sí que li han demanat fer de jurat. Vera ha dit que hi havia molta qualitat entre els participants i ha valorat que amb el concurs s’ha aconseguit augmentar el nivell d’una peça de rebosteria oblidada. “N’hem d’impulsar la versió artesana i educar el paladar del consumidor”, ha afirmat.
Toni Vera, pastisseria Canal: “Guanyar el concurs suposa estar tres setmanes tancat dins l’obrador”
Vera, vencedor en tres ocasions, també ha explicat el que suposa guanyar: “Representa estar tres setmanes dins l’obrador sota un focus fent croissants sense parar. El concurs té molta repercussió mediàtica. I, a diferència del millor cotxe d’Espanya, que no te’l pots comprar, el croissant és molt més assequible i tothom el vol tastar”.
“La reposteria de Barcelona és de les millors del món”
Les 15 caixes amb 12 croissants cadascuna han arribat entre les 8 i les 10 h sense cap identificació visible. El jurat ha tallat les peces, les ha olorades, les ha tastades, n’ha mirat la massa, el color, l’exterior i, sobretot, el gust de cada peça. Fer un bon croissant és difícil? El reputat pastisser porto-riqueny Antonio Bachour, diu que, sobretot, és laboriós. “Tot hi afecta: la temperatura, la humitat, la fermentació. Per tant, no és difícil fer un croissant però sí la consistència de fer-lo cada dia igual”. Bachour també creu que a Barcelona i a Espanya es mengen millors croissants que a França: “La rebosteria de Barcelona és de les millors del món”.
Martina Puigvert, xef del restaurant Les Cols, també ha participat per primera vegada com a membre del jurat: “És molt difícil, la resta van ràpids i jo vaig més a poc a poc a tastar. Crec que és interessant aquesta comunió entre el món de la cuina i la rebosteria”, ha dit. El president del Gremi de Pastissers, Antoni Bellart, considera que amb 16 edicions el concurs han aconseguit fer molt pel croissant i per la qualitat d’aquest producte a la ciutat de Barcelona.
En què s’ha fixat el jurat?
En declaracions a betevé el membre del jurat, pastisser i vencedor de la darrera edició Toni Vera, ha explicat en què s’han fixat quan han tastat els croissants participants:
- el pes: que estigui entre 55 i 65 grams.
- l’alveolat: les bombolles d’aire que durant la fermentació es fan a l’interior del croissant. Que estiguin ben repartides.
- fullat: les làmines de mantega
- color: que no estigui cremat ni tingui un excés de pintura o sucre
- gust: a mantega fresca, amb una bona fermentació, que no sigui oliós ni es faci pesat.
Si vols saber en quins establiments de la ciutat pots trobar croissants premiats, així com coques de Sant Joan, panettones o fins i tot panellets i pans de pagès, ho pots veure en aquest mapa.