Xavi Cantó participarà en la Titan Desert 2019 amb 55 anys i després d’haver patit un càncer de pròstata. De fet, haver-lo superat ha estat un dels motius d’abocar-se en aquesta aventura. L’esport en general i la bicicleta, en concret, han estat una de les motivacions psicològiques, a banda de ser molt important en la seva recuperació. Donar visibilitat a un tipus de càncer que de vegades es considera tabú és un altre dels motius de la seva participació.

Xavi Cantó, metge i ciclista

Aquest barceloní va ser operat el març del 2013 d’un càncer de pròstata després de ser sotmès a una cirurgia radical. Tot i que la recuperació no va ser fàcil, el suport de la família i la bicicleta han estat clau en aquest procés. L’entrenament li ha permès una millor rehabilitació fins al punt que “m’oblido de la malaltia quan vaig en bicicleta”, destaca.

Xavi Cantó equip DKV

Un repte majúscul

Xavi Cantó s’ha entrenat i ha participat en curses de caràcter aficionat, però ara, sis anys després, i amb els indicadors que ja és lliure del càncer, afronta un repte majúscul, la Titan Desert. La prova ciclista extrema aquest 2019 recorre més de 600 quilòmetres pels deserts del Marroc. Aquest metge de professió creu que fer la Titan és una forma de demostrar que amb perseverança, dedicació i esforç es poden superar les adversitats de la vida. Per ell és un somni poder acabar aquesta aventura.

Un càncer tabú

El càncer de pròstata és una d’aquelles malalties que semblen tabú perquè no se’n parla gaire, a diferència, per exemple, del de mama en el cas de les dones, que s’ha “normalitzat”. Cal destacar que un de cada vuit homes patiran aquest tipus de càncer abans dels 84 anys. Per aquest motiu és molt important la feina de detecció precoç. El cas del Xavi Cantó és atípic perquè li van diagnosticar amb menys de 50 anys i en una fase inicial. La conscienciació és un altre dels objectius per tal de fer front al repte de la Titan Desert, una prova que permet la visibilització d’històries de superació personal, com la de l’Àlex Roca, o l’Eva Giménez.

Objectiu solidari

Xavi Cantó no farà la Titan Desert sol perquè l’acompanyarà un amic, ja que hi participa en la modalitat “Corporate”, en la qual els dos han d’arribar amb una diferència de, com a molt, un minut. Formen part de l’equip “DKV en Movimiento” que l’ha ajudat a finançar part de les despeses. Dels diners sobrants que els han atorgat, juntament amb la venda de polseres solidàries, faran una aportació a la Fundació FEFOC.