marato Nova York

Les millors maratons del món són aquelles en les que qualsevol maratonià hi voldria participar. Evidentment n’hi ha de tots colors, i qualsevol esportista tindrà la seva llista particular i Barcelona, per posar un exemple, és molt especial. Però el que queda clar és que hi ha un nombre concret de maratons que poden ser considerades com les millors. De fet, aquestes proves s’emmarquen dins d’una mena de grup anomenat World Marathon Majors, que aglutina les maratons més nombroses del món. Però, com se’n pot participar en cadascuna? Hi ha diverses formes: per marca, per formar part d’un club atlètic, per sorteig, via una inscripció solidària o pagant a una agència.

Les millors maratons del món

Les millors maratons del món: sis Majors

Les millors maratons del món estan força mal repartides, tant geogràficament com per dates en el calendari. Hi ha tres ciutats nord-americanes (Boston, Chicago i Nova York), dues d’europees (Londres i Berlín) i una d’asiàtica (Tòquio). A excepció de la prova nipona, totes es disputen o bé en primavera (concretament el mes d’abril amb 15 dies de diferència) o a la tardor (de finals de setembre a principis de novembre, totes tres en sis setmanes).

Tòquio

 • Quan es disputa? A finals de febrer (aquest 2019 va ser excepcionalment el 3 de març)
 • Quanta gent  hi participa? Més de 35.000, aquest 2019 37.500 inscrits.
 • Quant costa? 12.800 iens, uns 126 euros (per als corredors de fora del Japó)

Les inscripcions per a la marató de Tòquio comencen el juliol, vuit mesos abans, i fins al novembre no s’acostuma a saber qui participarà finalment en la prova. Hi ha tres formes de participació:

 • Inscripció normal: agost (unes 30.000 places). Aquest 2019 van haver-hi més de 300.000 sol·licituds
 • Inscripció solidària (“charity”): juliol (5.000 places)
 • Inscripció semielit: juliol (300 places). Marques necessàries: entre 2 hores 21 minuts i 2 hores i 45 minuts (homes) i entre 2 hores 52 minuts i 3 hores 15 minuts (dones). Aquests barems poden variar

No és fàcil participar en la marató nipona, si no és gràcies a una bona marca o mitjançant la loteria. En aquest últim cas, només un 10 % tindran sort.

marató de Tokio

Boston

 • Quan es disputa? El tercer dilluns d’abril (Patriot’s Day). Aquest 2019, el 15 d’abril
 • Quanta gent  hi participa? Hi ha un límit de 30.000 participants
 • Quant costa? 250 dòlars (221 euros aproximadament amb el canvi actual) per als de fora dels Estats Units

Les inscripcions per a la marató de Boston, la més antiga del món (la primera va ser el 1897) funciona d’una forma una mica diferent a les altres proves. Amb la curiositat que les marques obtingudes a la capital de Massachusetts no són oficials (la sortida es troba a més distància de la que es demana i té un desnivell negatiu superior als 42 metres, concretament de 136), Boston demana marques mínimes per a participar-hi. Tot depenent del grup d’edat i del sexe són més o menys exigents.

 • Inscripció normal: Comença al setembre (sempre un dilluns) i funciona tot depenent de la marca mínima exigida. Quan millor marca tinguis, més opcions de participar-hi. En poc temps s’acostumen a acabar les inscripcions, tot i que hi ha un marge per a les inscripcions si no s’esgoten.

Londres

 • Quan es disputa? A finals d’abril (aquest 2019 el 28 d’abril)
 • Quanta gent  hi participa? Prop de 40.000 corredors
 • Quant costa? 80 lliures, uns 93 euros (amb el canvi actual per als qui no són britànics)

La participació per als no britànics és força complicada perquè només hi ha uns milers de dorsals disponibles, mentre que per als britànics en són molts més. La inscripció per a aquest sorteig es fa en uns pocs dies a finals d’abril o principis de maig. Cada any s’hi apunten milers de persones (més de 250.000 en les últimes edicions). També es pot participar mitjançant el conegut com “charity” o inscripció solidària. La marató de Londres és la que més recapta en aquest concepte i hi ha 15.000 dorsals disponibles, però per participar-hi s’ha de posar en contacte amb alguna de les associacions benèfiques, aconseguir un dorsal lliure i abonar una quantitat de diners. Per als britànics hi ha l’opció de fer-ho per marca (3.000 dorsals per homes i 3.000 per dones).

marató de Londres

Berlín

 • Quan es disputa? Últim diumenge de setembre (aquest 2019 el 29 de setembre)
 • Quanta gent  hi participa? Limitat a 40.000 corredors
 • Quant costa? 125 euros (per a tots els corredors)

Com en les altres maratons, la via principal per participar-hi és mitjançant un sorteig. Qualsevol persona es pot inscriure la segona quinzena del mes d’octubre (de l’any anterior) i el sorteig es fa a finals de novembre o principis de desembre. Hi ha tres opcions per tal de participar-hi sense entrar al sorteig:

 • si has participat en la marató de Berlín com a mínim 10 vegades
 • si aconsegueixes una marca acreditada segons el grup d’edat
 • via una organització solidària (cas similar al de Londres)

marató de Berlín

Chicago

 • Quan es disputa? El diumenge previ al segon dilluns d’octubre (Columbus Day). Aquest 2019 el 13 d’octubre
 • Quanta gent  hi participa? Prop de 45.000 corredors
 • Quant costa? 230 dòlars, uns 203 euros (amb el canvi actual per als qui no són nord-americans)

A banda del ja habitual sorteig, per al qual s’ha d’inscriure a finals d’octubre, Chicago ofereix places assegurades per a aquells que tinguin un marca mínima acreditava, segons el grup d’edat i el sexe. Entre els homes, per exemple, 3 hores i 10 minuts per als de menys de 30 anys, 3 hores 15 per als de 30-39 i 3 hores 25 per als que tinguin entre 40 i 49. En dones els barems van de 3 hores 40 (16 a 29 anys), 3 hores 45 minuts (30-39) o 3 hores 55 (entre 40 i 49), entre d’altres. També tenen dorsal garantit els qui hagin fet la marató de Chicago almenys cinc vegades en els últims 10 anys.

Nova York

 • Quan es disputa? Normalment el primer diumenge de novembre. Aquest 2019 el 3 de novembre
 • Quanta gent  hi participa? Més de 50.000 corredors
 • Quant costa? 358 dòlars, uns 316 euros (amb el canvi actual) per als qui no són dels Estats Units

L’opció més possible és la del sorteig, tot i que s’ha de tenir en compte que, com a Chicago, si ets afortunat, es cobra de forma immediata l’import de la inscripció. Per tant, si vols anar a Nova York, cal que ho tinguis clar perquè és la més cara de les sis Majors. La inscripció es fa al gener i febrer i el sorteig a finals de febrer o principis de març.

Altres opcions per participar-hi són més remotes perquè es pot aconseguir per marca, però el nombre de dorsals és molt reduït. També es pot fer la inscripció solidària, que tenen garantits dorsals per a les organitzacions benèfiques. Pots continuar participant a Nova York si ho has fet en 15 ocasions.

Arribada marató de Nova York

Pagant, Sant Pere “corre”

La forma més habitual (però també la més cara) de participar en qualsevol d’aquestes maratons i és mitjançant els tour operadors oficials. Aquests tenen garantits un nombre limitat de dorsals sense exigir cap marca mínima ni mitjançant la via solidària. Ara bé, el dorsal acostuma a ser més car i ofereixen un paquet més o menys tancat amb un pla de viatge organitzat (avió, allotjament i dorsal) per a la marató.

Per posar un exemple, participar en la marató de Nova York amb un pla de viatge de vols més cinc nits d’hotel, costa a partir de 2.000 euros per persona més 530 euros del dorsal. La participació, com a mínim, seria de 2.500 euros, despeses a banda. Si vas acompanyat serien 4.500 euros, un luxe no a l’abast de tothom.

Conclusions

Si no tens diners estalviats, o bé és el somni de la teva vida i vols donar-te un caprici, les opcions per participar en les millors maratons del món passa per tenir una marca acreditada molt bona segons el grup d’edat i per tenir sort en el sorteig. També s’ha de tenir en compte que s’ha de pagar la inscripció (algunes no són molt cares) però sí s’ha de sumar les despeses d’avió, allotjament, etc., el que significa que córrer les millors maratons no ho pot fer tothom.