Joan Laporta roda premsa cas Negreira
Foto: EFE/Alejandro Garcia

El jutge que instrueix el Cas Negreira ha demanat que “s’extengui la condició d’investigat per delictes de suborn a l’actual president del FC Barcelona, Joan Laporta.” En una auto judicial del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre ha traslladat a totes les parts denunciades per la Fiscalia que passen a tenir la condició d’investigats.

La principal sorpresa ha estat que, en aquest auto, el jutge, en contra del criteri de la Fiscalia, ha acordat ampliar aquesta condició d’investigat a Joan Laporta i els membres de la Junta Directiva del seu mandat anterior, en considerar que els pagaments a José María Enríquez Negreira entre el 2008 i el 2010 no han prescrit.

Gir de guió amb Laporta al cas Negreira

EFE – El jutge del “cas Negreira” ha acordat imputar el president del Barça, Joan Laporta, en concloure que els pagaments a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) efectuats entre el 2008 i el 2010, durant el mandat anterior, no han prescrit perquè constitueixen un delicte de suborn continuat.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés EFE, el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, acorda investigar Laporta i els membres de la seva junta directiva amb responsabilitat en els pagaments, que se sumen així als altres dos expresidents del club imputats, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu.

El magistrat discrepa així del criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que va excloure Laporta de la denúncia que va presentar pels 7,3 milions d’euros que el Barça va pagar a José María Enríquez Negreira i al seu fill entre els anys 2001 i 2018, en entendre que la seva participació en els fets durant la seva primera presidència, entre el 2003 i el 2010, ja hauria prescrit.

Les raons del jutge per investigar Joan Laporta

El jutge instructor recorda en el seu escrit que els fets investigats poden constituir, entre d’altres, un delicte de suborn continuat, per la qual cosa, d’acord amb el Codi Penal, el termini de prescripció és de deu anys des del dia en què es va dur a terme la darrera infracció penal o va cessar la conducta delictiva, en aquest cas el juliol del 2018, data del darrer pagament a Negreira i el seu fill.

D’aquesta manera, d’acord amb els càlculs del magistrat, als presidents i directius del Barça se’ls ha d’aplicar el termini de deu anys de prescripció a comptar del 17 de juliol del 2018, tenint en compte que la pena a imposar és de sis a set anys i mig, pel fet que es tracta d’un delicte continuat de suborn.

Això abastaria els pagaments efectuats des del juliol del 2008 al 2010, etapa de la qual seria responsable la directiva encapçalada per Laporta que va precedir Sandro Rosell al capdavant del club.