1984. Jocs Olímpics de los Angeles. La gimnasta barcelonina Marta Cantón finalitza en sisena posició el seu exercici de gimnàstica rítmica, i aconsegueix una fita històrica. Es converteix en la primera esportista catalana a tenir un diploma olímpic.

Per aquest motiu, 40 anys més tard, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya li ha entregat el Premi UFEC per la igualtat en l’Esport en un acte de reconeixement i reivindicació de la dona esportista amb motiu del 8-M, el Dia Internacional de les Dones. “Estic molt agraïda, m’ha fet molta il·lusió. És un reconeixement a un esforç que es va fer fa molt i que continua en el temps” diu Marta Cantón.

Marta Cantón va marxar cap a Madrid amb 15 anys per incorporar-se als entrenaments de la selecció espanyola. “Aleshores era molt més complicat, no hi havia tants mitjans, no teníem ni residència. Va ser dur, però amb l’objectiu de saber que allò era el que volia vaig acabar aconseguint els objectius. Ara veient-ho des de fora, m’adono que hem estat unes pioneres en el món de l’esport” diu l’exgimnasta. “Actualment les coses són més fàcils, però seguim tenint problemes. A la vida les dones sempre tenim més pedres que el gremi masculí, però seguim lluitant i demostrem que som lluitadores i podem fer qualsevol cosa que pensem” afegeix.

Una reivindicació pel reconeixement i la visibilitat de les dones esportistes

En aquest acte també s’ha presentat el projecte GAP Women, que té com objectiu eliminar la bretxa de gènere en l’esport federat i promoure l’esport integrador i sostenible. “S’hauria de donar més reconeixement a les dones esportistes. Fer humanitat, que no hi hagi ni masculí ni femení, sinó que siguem conscients que tots els esportistes estan lluitant per demostrar i complir un somni” revindica l’exgimnasta.

Primer postgrau per apoderar les dones al món de l’esport

Durant l’acte també es va presentar la quarta edició del WESE (Women Executive Sports Education): el primer postgrau que té el propòsit d’apoderar les dones directives del món de l’esport per a desenvolupar el seu lideratge personal i rol directiu, creant una veritable xarxa de poder femení.