Degitu Azimeraw
Foto: @NNRunningTeam

La Marató de Barcelona busca tornar a batre el rècord femení de la prova. Ja s’ha fet en les últimes quatre edicions, però aquesta vegada té una dificultat afegida i és que la marca aconseguida el 2023 va ser extraordinària. Les 2 hores 19 minut i 44 segons de Zeneiba Yimer va suposar rebaixar en més de tres minuts la marca anterior. La possibilitat de superar aquest temps hi són, sobretot pel nou circuit, que s’espera més ràpid, però no serà senzill.

Les favorites: moltes etíops i una kenyana

A Barcelona hi haurà un bon grapat de corredores etíops que miraran d’endur-se el triomf a la Marató de Barcelona. Totes tenen marques per sota de les 2 hores i 27 minuts, però és evident que per guanyar s’haurà de fer un millor registre. De fet, la favorita número 1 és Degitu Azimeraw, que té una millor marca, de 2 hores 17 minuts i 58 segons. Cal destacar, però, que aquesta marca la va fer a Londres el 2021 (va acabar segona) i que va ser mare l’any passat. Tot i això, amb 25 anys, s’ha recuperat aviat i ja ha fet 1 hora i 12 minuts a la mitja marató de Chon Buri, a Tailàndia (amb la humitat i la calor corresponent).

La seva compatriota Zinah Senbeta va aconseguir el primer lloc a la marató de Ljubliana el mes d’octubre del 2023 i va fer 2 hores 21 minuts i 5 segons. Amb 25 anys la seva progressió és excel·lent des de les 2 hores i 34 minuts del seu debut el 2019. Veurem si pot aconseguir repetir al més alt del calaix tal com va fer a Eslovènia.

No per marca, però sí per bona forma, cal destacar la kenyana Aurelia Jerotich Kiptui. Amb 28 anys ha aconseguit fer 2 hores 26 minuts i 49 segons ni més ni menys que a la marató de Nairobi l’octubre del 2023, a 1.800 metres sobre el nivell del mar. Va acabar segona. Kiptui s’ha convertit en una “rara avis” perquè ha fet dues maratons més amb una diferència de 13 dies. Tercera a Tunísia (2 hores 36 minuts i 12 segons) el 3 de desembre i quarta a Abu Dhabi (2 hores 28 minuts i 59 segons) el dia 16. Ara, tres mesos després, haurà de millorar molt la seva marca per guanyar la prova.