La ciutat de Barcelona aposta de manera decidida per les noves tecnologies aplicades a l’esport. En aquest sentit les piscines municipals de Can Felipa han introduït un seguit de dispositius Bluetooth, anomenats tags, que no només permeten als usuaris controlar tot un seguit de paràmetres a l’hora de d’entrenar, sinó que també avisa als socorristes si el dispositiu està més de 30 segons sota l’aigua.

El funcionament dels tags

Quan els usuaris de la piscina municipal de Can Felipa surten dels vestidors tenen l’opció d’agafar un dels 20 dispositius Bluetooth o tags que tenen a la seva disposició. Es tracta d’un petit disc que poden adherir al casquet de bany o a la cinta de les ulleres de busseig. Un cop activat, el número del tag surt reflectit a una gran pantalla que es troba al final de la piscina i aquí els usuaris poden controlar la distància total, el ritme, el temps total nedat, el crono que estan fent i tot en temps real.

El tag es pot agafar fàcilment a les ulleres de bany
Al disposar d’una imatge més real del teu entrenament tens un extra motivacional”
Mercè Escalante, sòcia de Can Felipa

Gràcies a aquesta informació els usuaris poden controlar millor els seus entrenaments però també els suposa un repte i els serveix per superar-se cada dia. És el que pensa la Mercè Escalante, sòcia de Can Felipa, “en tenir una imatge més real del teu entrenament tens un extramotivacional. Vens aquí, et superes: vinga quatre piscines més! 100 metres més!”.

Una gran pantalla permet al nedador controlar el seu entrenament
Mires a la pantalla i et dius: he fet 46 piscines, vinga vaig a fer 50”
José Muñoz, usuari de Can Felipa

El mateix pensa el José Muñoz, “igual et pares perquè estàs cansat, llavors mires a la pantalla i et dius: he fet 46 piscines, vinga vaig a fer 50, et marca el repte i et dius, vinga una mica més”.

El dispositiu permet detectar possibles ofegaments

Un dels avantatges dels dispositius Bluetooth nous és que si aquest està sota l’aigua més de 30 segons la pantalla del socorrista es posa en vermell i li indica en quin carril es troba la possible persona ofegada.

Ens dona un plus de tranquil·litat. Ens ajuda a identificar i saber si es produeix una situació d’alerta”
Gilbert Ramírez, responsable de Nagi a Can Felipa

Si el socorrista no es troba davant la pantalla també li vibra el rellotge de polsera que està connectat amb el sistema. En Gilbert Ramírez és el responsable del sistema Nagi instal·lat a Can Felipa, “ens dona un plus de tranquil·litat, ens ajuda quan treballem en un ambient amb molts grups i molt soroll. Ens ajuda a identificar i saber si es produeix una situació d’alerta”.

La pantalla del socorrista es posa vermella per avisar d’un possible ofegat

Un projecte pioner dins del Barcelona City Lab

Segons el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, aquest és el primer pas perquè, en un futur, més piscines de Barcelona puguin incorporar aquestes noves tecnologies. Cal recordar que el projecte que permet un monitoratge en temps real de l’activitat dels nedadors s’emmarca dins el Barcelona City Lab del Barclona Sports Hub, és a dir, la promoció d’aquelles iniciatives tecnològiques aplicades a l’esport.