El atletes nord-americans Tommie Smith i John Carlos, tots dos de raça negra, van quedar primer i tercers, respectivament, en la final de 200 metres dels Jocs Olímpics de l’any 1968. La cursa va anar normal, però la sorpresa pública va passar en l’entrega de medalles. Una vegada finalitzada la carrera, aquests dos van pujar al podi juntament amb l’australià Peter Norman, que havia quedat segon.  Al sonar l’himne, Smith i Carlos van tancar els ulls i després van alçar el puny, en el qual portaven un guant negre. Un gest poder negre (el moviment Black Power) que reivindicava els dret civils dels negres.

poder negre mexic

Motius

Per aquella època els EUA estava passant per un anys convulsos. Primer és que des del 1955, aquesta nació estava immersa en la guerra de Vietnam. Però també tenia un conflicte intern. A diferent ciutats s’havien produït diversos disturbis racials, en què la raça negra era la víctima. Com el govern nord-americà no feia res, aquest dos esportistes de raça negra van aprofitar l’oportunitat per mostrar el suport a la seva ètnia.

poder negre mexic

Altes objectes simbòlics

A més del guant negre, Smith portava un mocador del mateix color que simbolitza la gent de la seva raça. En canvi, Carlos es va posar un collaret de pedres abaloris per protestar pels assassinats de gent de raça negra en mans de blancs. Tanmateix , els tres medallistes, inclòs l’australià Norman, tenien penjada al xandall una placa que mostrava el logo del Projecte Olímpic per la Defensa dels Drets Humans.

Conseqüències socials

Malgrat que el Comitè Olímpic Internacional no va sancionar els dos atletes nord-americans, els EUA no els va permetre participar en cap olimpíada més en les seves respectives carreres professionals.Tot i que a partir d’aquell dia són considerats herois per la raça negra. A Norman tampoc no el van enviar a cap més olimpíada, tot i que ell es va classificar com un practicant de l’ostracisme dins la societat australiana.

Llegat

L’actor i el director de cine Matt Noramt, nebot del mateix Peter, va presentar un documental sobre la protesta anomenat ‘Saludate’ en el Festival de Cine de Sydney l’any 2008.