El cap de Cirurgia Gastrointestinal de l’Hospital Clínic, Antonio de Lacy, ha demanat que es faci efectiva amb urgència la construcció d’un nou centre, en el marc de la jornada de reivindicació del Dia Mundial contra el Càncer. En declaracions al programa ‘El matí de Barcelona’ de betevé, el doctor De Lacy ha assegurat que el Clínic és un hospital “reconegut”, amb una “xifra de publicacions d’investigació molt bona”, i, fent un símil, l’ha definit com “una planta preciosa i fantàstica” que “morirà” perquè “el test s’ha fet petit“. El Departament de Salut ja havia previst ampliar l’Hospital Clínic l’any 2016, però el projecte no ha arribat a bon port. Al seu dia, lexconseller de Salut Toni Comín va situar com a ubicació ideal l’Escola Industrial de Barcelona.
La lluita contra el càncer als hospitals barcelonins
La doctora Clara Montagut, oncòloga i investigadora del grup de teràpia i biomarcadors en càncer colorectal a l’Institut d’Investigacions Mèdiques de l’Hospital del Mar (IMIM), explica que investiguen la identificació de biomarcadors terapèutics per al disseny de fàrmacs personalitzats. “No tots els malalts són iguals, anem cap a una medicina personalitzada”, ha especificat.
El doctor Roger Gomis, investigador ICREA de l’Institut de Recerca Biomèdica, especialitzat en càncer de mama i metàstasi, ha col·laborat diversos anys amb el doctor Joan Massagué. Explica que la tasca principal del seu grup és identificar com funcionen les metàstasis, que són les que acaben escampant el càncer a diferents parts del cos. “Volem identificar els talons d’Aquil·les d’aquests processos”, ha remarcat.
Els tres experts destaquen que avui en dia el 40 % dels tumors serien evitables amb hàbits saludables, com ara no fumar, mantenir una dieta sana i no prendre excessivament el sol.
Què causa el càncer?
Els tres experts insisteixen que la prevenció és clau, però Gomis especifica que hi ha dos elements clau que generen el desordre en les cèl·lules: la base genètica i la inflamació a l’organisme. També bona part dels tumors tenen un origen hormonal:
En la conversa hi han participat també Pilar Roger, voluntària de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) i expacient de càncer i Teresa López-Fando, psicooncòloga i coordinadora de l’àrea de programes i serveis de l’AECC, que han destacat la importància del voluntariat i l’acompanyament a les famílies.
Recupereu aquí tota la conversa: