El pi pinyoner (“Pinus pinea”) és l’espècie dominant del Maresme, on ocupa unes 6.500 de les pràcticament 25.000 hectàrees de superfície forestal d’aquesta comarca. Malauradament, la seva salut no és gens bona i des de fa pocs anys s’ha començat a observar la mort de nombrosos exemplars, en alguns punts de forma realment alarmant.

Oriol Bassa, enginyer de forests del Consell Comarcal del Maresme ha explicat a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, que actualment hi ha a l’entorn de  800 hectàrees de pi pinyoner afectades. La principal causa de l’assecament i mort d’aquests arbres és el canvi climàtic, que està implicant temperatures més altes, amb més onades de calor, i pluges més concentrades i mal repartides. La segona causa seria la manca de gestió forestal dels boscos en aquest sector del territori. Tot plegat ha afavorit que  un escarabat autòcton, el “Tomicus destruens”,  pugui matar ara un gran nombre d’arbres, pel fet de mostrar-se més febles i vulnerables pel canvi de les condicions climàtiques.  L’expert ha explicat que calen tan sols tres individus d’aquest escarabat perforador per causar la mort d’un pi de grans dimensions.

El “Tomicus destruens” és un coleòpter especialista en pi pinyoner que ja ha fet estralls en altres sectors de la península. Aquest escarabat, però, no és l’únic factor que actualment perjudica els pins, també hi ha altres plagues com la processionària o l’acció d’alguns fongs.

Afectació a Collserola i en altres zones del Catalunya

La comarca del Maresme és, amb diferència, la més afectada a Catalunya. També es preveu que en breu arribi amb força a les comarques de la Selva, el Baix i l’Alt Empordà. De moment als boscos de Collserola s’han trobat pocs d’aquests insectes, malgrat que es preveu que d’aquí a dos o tres anys també s’hi arribin a  observar superfícies afectades.

La gestió forestal com a solució

L’aclarida de boscos, la gestió forestal,  és una de les solucions per tal de millorar les condicions ambientals d’aquestes pinedes i fer-les més resistents al canvi climàtic . En el cas del Maresme ha calgut associar els més de 4.500 propietaris forestals,  que cedeixin els drets i es puguin realitzar actuacions forestals i de gestió.  Actualment hi ha uns 24 milions d’arbres a la comarca, segons els experts, i en sobrarien uns 5 milions, tenint en compte les condicions ambientals actuals.

En tan sols tres anys s’ha passat de 30 a 800 hectàrees afectades i s’estima que a finals d’estiu n’acabin  sent  a l’entorn de 1.500. Bassa ha expressat que, malgrat aquestes dades tan alarmants “s’està treballant per convertir l’amenaça del ‘Tomicus’ i la sequera en una oportunitat”. Bassa afegeix que “si es fa bé, el 65 % de la superfície de la comarca del Maresme, formada actualment per boscos, es convertirà en una superfície de boscos de més qualitat, adaptats al canvi climàtic”.

Actualment el Consell Comarcal del Maresme treballa conjuntament amb diversos departaments de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona per afrontar aquesta plaga.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Oriol Bassa a ‘El matí de Barcelona’: