Què és l’equinocci de primavera?

A les 11.28 h d’aquest dilluns ha començat la primavera astronòmica. Aquest instant de temps coincideix amb l’equinocci, és a dir, el moment en el qual el Sol està en la perpendicular sobre l’equador, on fa un angle d’exactament 90 graus. A partir d’avui l’hemisferi nord quedarà més  encarat cap al Sol i tendirà a anar cap a l’estiu.

Cal recordar que l’existència de les estacions de l’any es deu al fet que l’eix de rotació terrestre es troba inclinat uns 23,5 ºC respecte del pla horitzontal que marca la seva òrbita al voltant del Sol. Això fa a l’estiu l’hemisferi nord quedi més exposat als rajos solars i  rebi més energia que l’hemisferi austral.

El repte experimental d”El matí de Barcelona’

Per tal de comprovar com varia l’altura solar al llarg de l’any aquest matí, a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, ens hem proposat mesurar la longitud de l’ombra que projecta un pal de longitud determinada, amb la intenció de comparar-la amb la que projectarà el dia del solstici d’estiu, el 21 de juny.

El dia que començarà l’estiu el Sol farà un angle de 90º al Tròpic de Càncer -a 23 graus de latitud nord-  i de 72º al migdia a la ciutat de Barcelona. Aquell dia projectarem, per tant, l’ombra més curta de tot l’any, just al contrari del que passarà el dia del solstici d’hivern, que l’angle solar serà de tan sols 25 graus a la capital catalana. Aquest migdia de l’equinocci l’angle solar a Barcelona és de 49º.

Metodologia i resultats

A les 8 h ens hem desplaçat fins al passeig Marítim, al costat de la platja del Bogatell, per tal de mesurar l’ombra que projectava un pal perfectament vertical de 62 cm d’alçària. En aquell moment (7 h solar) la longitud projectada, mesurada amb una cinta mètrica, ha estat de 250 cm. A les 8.20 h la longitud de l’ombra projectada ja s’havia reduït fins a 240 cm.

Malgrat que hauria estat més indicatiu mesurar-ho exactament al migdia solar -justament quan el Sol fes l’angle de 49 graus amb l’horitzontal a Barcelona-, la presa de dades de bon matí  permetrà obtenir igualment resultats significatius si les comparem amb les obtingudes, a la mateixa hora solar, el dia del solstici d’estiu, el 21 de juny.

A continuació podeu veure les imatges publicades en directe a través del compte de @btveltemps mitjançant Periscope: