Tant Mas com Lloveras han estat citats perquè apareixen en el document ‘EnfoCATs’ com a integrants del suposat comitè estratègic que va organitzar els preparatius de l’1 d’octubre, un document que va ser requisat del domicili de Josep Maria Jové, mà dreta d’Oriol Junqueras al Departament d’Economia. En la seva declaració, Mas ha negat l’existència d’aquest suposat comitè i ha dit que si bé el referèndum va ser “alguna cosa real”, la declaració d’independència del 27-O va tenir “un caràcter simbòlic i parlamentari”.

Després de la seva compareixença, que s’ha allargat gairebé tres hores perquè ha contestat totes les parts, tant la fiscalia com VOX, que exerceix d’acusació popular, ha demanat llibertat provisional amb fiança. El jutge però ho ha desestimat i ha acordat llibertat provisional amb l’obligació d’estar sempre localitzable. Mas ha dit que està “satisfet” de la resolució del jutge, tot i que no ho pot celebrar, diu, perquè Junqueras, Forn i els Jordis continuen a la presó i Puigdemont i quatre consellers del seu govern estan exiliats a Brussel·les.

Després de Mas, ha declarat l’expresidenta de l’AMI, Neus Lloveras, que ha arribat al Suprem pocs minuts abans de les 11 h acompanyada de veïns de Vilanova i la Geltrú, on va ser alcaldessa i càrrecs del PdeCAT. Igual que Mas, un grup reduït d’espanyolistes l’han escridassat. El jutge l’ha deixat en llibertat i sense cap mesura cautelar, ja que ni la fiscalia ni l’acusació popular n’han sol·licitat. En declaracions als mitjans, ha defensat que la tasca dels ajuntaments no pot ser considerada un acte delictiu i que hi ha “moltes confusions” sobre el paper dels consistoris en l’1-O. També ha dit que ha respost totes les preguntes que se li han fet perquè no té res a amagar.

Neus Lloveras entrant al Suprem

Aquest dimarts el Suprem va decretar llibertat provisional amb fiança de 60.000 euros per a Marta Rovira. En canvi, per a Marta Pascal, coordinadora general del PdeCAT, va acordarllibertat sense mesures, com en el cas de Mireia Boya, exdiputada de la CUP.  La segona tanda de declaracions ordenades per Llarena dins la causa per l’1-O acabarà aquest dimecres quan està prevista la declaració de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que ja ha anunciat que no s’hi presentarà.