Enfarinades a tocar del mar

La combinació d’aire molt fred en altura -amb temperatures a l’entorn de -38 ºC a uns 5.400 m a la vertical de Barcelona-, amb una lleugera entrada d’aire humit procedent del mar –en superfície- podrà implicar que a partir de divendres a mig matí, o el migdia, les precipitacions s’estenguin fora dels Pirineus, aproximadament entre el prelitoral central,  el sud de la Costa Brava i el massís del Garraf. Ho anuncien, ara per ara, la majoria de models meteorològics.

De moment, tot fa pensar que la probabilitat que caiguin més de cinc litres (uns cinc centímetres de neu) en sectors propers al litoral serà baixa divendres, però que caiguin algunes dècimes és molt més elevada, un fet que podrà afavorir que es vegin flocs de neu en zones poc habituals, fins i tot a la mateixa ciutat de Barcelona. La franja horària amb més números que ho faci serà entre una mica abans del migdia i mitja tarda.

En qualsevol cas, però, caldrà estar molt pendents de l’evolució dels models meteorològics i de com vagi evolucionant tot plegat a partir de primeres hores de divendres, ja que l’experiència ens diu que pronosticar nevades a Barcelona i a la costa és molt complex i que sovint els mapes poden quedar curts.

Nevada abundant als Pirineus

El que sí que veuen més nítidament els mapes del temps és l’episodi de neu que afectarà els Pirineus d’aquí a poques hores. L’arribada d’un front i d’una nova injecció d’aire fred en altura, afavorirà que divendres de matinada la neu s’estengui per tota la serralada i que, malgrat que es tractarà d’una situació de component nord, la nevada salti clarament cap a les valls del sud i arribi, fins i tot, al Prepirineu.

Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Neucat i el Servei Meteorològic de Catalunya avisa que el perill que s’acumulin més de 20 centímetres per sobre els 600 metres serà alt a la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Cerdanya i el Ripollès. El perill serà moderat al nord del Berguedà, a la Garrotxa i fins i tot  a l’Alt Empordà.

La nevada pirinenca perdrà força de forma transitòria divendres al centre del dia però es tornarà a reactivar a la tarda. La neu continuarà visitant les valls pirinenques al llarg de dissabte i el fred serà intens a tot el país durant el cap de setmana.

A banda de la neu també caldrà tenir presents les fortes ventades, amb ratxes que podrien superar els 100 km/ h  a les cotes altes, on el torb serà molt remarcable.

En qualsevol cas convé extremar la prudència en els desplaçaments i informar-se continuadament de l’evolució de la situació meteorològica. Podeu fer-ho, a tot hora, a través de Twitter @btveltemps.