Els Pirineus ha viscut una temporada de neu molt abundant i molt llarga, de forma general a tota la serralada, tant als Pirineus com el Prepirineu, i tant a la cara nord com la cara sud.

Aleix Serra, meteoròleg del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), ha destacat que aquests dies ens trobem encara en els moments de màxima innivació a les cotes més altes de les muntanyes,  ja que en alguns punts elevats encara se superen els tres metres de gruix de neu. El responsable d’aquests gruixos ha estat la successió d’episodis de precipitació abundant des de l’inici e l’hivern, juntament amb les baixes temperatures dels mesos de febrer, març i la primera quinzena d’abril. Algunes de les estacions meteorològiques automàtiques d’alta muntanya -amb sèries de fins a prop de 20 anys de dades- van superar els seus rècords històrics de gruix de neu acumulada: a la cota 2.500 m de Boí es va arribar a enregistrar un gruix de neu de 348 cm el 13 d’abril, una dada no assolida mai en els 19 anys de dades d’aquesta estació meteorològica d’alta muntanya. També van ser rècord els 234 cm de neu acumulada al nord del Cadí (Prat d’Aguiló), o els 156 cm de neu mesurats a la cota més alta del Port del Comte el dia 14 d’abril.

Malgrat aquestes xifres rècord, enguany no s’ha batut el rècord absolut d’aquests prop de 20 anys de dades que conserva -de moment-  l’estació de Bonaigua amb 411 cm el dia 12 de febrer del 2013. En aquest punt aquest dilluns s’hi acumulaven 323 cm de neu.

 Com es mesura el gruix de neu?

Algunes de les estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya disposen de sensors que permeten mesurar el gruix de neu de forma contínua i automàtica. Aleix Serra ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que aquestes estacions estan dotades dels diversos sensors meteorològics, entre aquests n’hi ha un que mesura l’altura de la neu. Es tracta d’un sensor situat a 3-4 metres d’altura que a través d’ultrasons determina quina és la distància entre el sensor i la part superior del mantell nival. Fent la resta es pot arribar a obtenir el gruix real de neu.

La xarxa d’estacions que mesuren el gruix de neu deriva de la Xarxa Nivològica de Catalunya (XANIC), ideada ara fa uns 20 anys  per l’Institut Cartogràfic de Catalunya.  El 2003 va haver-hi una integració dels diferents equipaments, entre els quals hi ha aquestes estacions, que van anar a confluir al Servei Meteorològic de Catalunya. Actualment el SMC en gestiona aquestes estacions, amb l’ajuda d’empreses que en fan el manteniment i en coordinació i convenis amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Fusió de la neu

L’augment de les temperatures farà que aquests dies s’acceleri la fusió de la neu. Aleix Serra ha destacat que en cas que la fusió es mesclés amb precipitacions abundants sí que caldria seguir-ho atentament de cara a la possibilitat de desbordaments, tal com va passar recentment el juny del 2013 a la Vall d’Aran.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera emesa en directe dilluns 16 d’abril a ‘El matí de Barcelona’ de betevé 91.0 fm: