Els infants que no saben nedar poden esgotar-se a dins de l’aigua o enfonsar-se a buscar algun objecte que els cridi l’atenció, i no tornar a sortir-ne. Un període superior als 20 segons sense agafar aire pot ser fatal i fer que un nen mori. Per això, l’expert en seguretat aquàtica Ramsés Martí recomana que sempre hi hagi un adult que faci un seguiment constant durant les estones de bany a la piscina o a la platja, encara que hi onegi la bandera verda.

Des de principis d’any, al conjunt de l’estat han mort 151 persones per ofegament, nou d’elles menors d’edat. Hi ha una diferència clara entre els ofegament en adults -que solen produir-se al mar i per excés de confiança- i en infants -que són més habituals en piscines i perquè no saben nedar-. Ramsés Martí, expert en seguretat aquàtica, ha explicat en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, que qualsevol circumstància que faci que el nen estigui “a sota de l’aigua més de 20 o 27 segons pot fer que s’ofegui”. Per això, Martí ha instat els adults a supervisar en tot moment i “a menys de dos metres” les activitats aquàtiques dels fills.

Ramsés Martí ha explicat que els flotadors o els braçals  “només són ajuts a la flotabilitat”, serveixen d’ajut per aprendre a nedar, i ha destacat que “l’únic element de seguretat és una armilla salvavides”. Segons Martí, si una persona s’està ofegant el que s’ha de fer immediatament és “treure-la de l’aigua, assegurar la boca i el nas fora de l’aigua i alertar el 112 perquè els serveis d’emergència arribin com més aviat millor”. I, en cas de saber-ne, fer maniobres de massatge cardiorespiratori, aplicar-lo mentre no arribi l’ambulància.

Pots escoltar l’entrevista sencera aquí: