Amb la llei aprovada es posa fi a aquesta carència i es garanteix l’accés a la sanitat pública des del primer moment a través del padró. D’aquesta manera, els immigrants sense papers podran anar a urgències sense haver de pagar pel servei, igual que la resta de ciutadans. L’Institut Català de la Salut finançarà l’atenció sanitària als immigrants sense papers, que només hauran de demostrar que estan empadronats a Catalunya.

En el cas que no hi hagi padró, la norma estableix altres criteris d’arrelament per garantir l’accés a la sanitat a col·lectius en risc d’exclusió social. Aquests criteris s’hauran de concretar a través del reglament.

D’altra banda, la llei soluciona la situació que vivien fins ara els catalans residents a l’estranger que no podien tenir accés a la sanitat pública quan estaven de visita al país.

El ple ha aprovat aquest dijous la llei d’universalització de l’assistència sanitària amb el vot contrari del PPC , l’abstenció de Cs i el vot favorable de la resta de grups.  El conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que amb aquesta llei “es restaura la universalitat perduda”, en al·lusió al decret que va aprovar el 2012 el Govern espanyol que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrades en situació irregular. Comín també ha detallat que el d’avui era un “dia històric” i que la norma era “constituent” ja que posa les bases del model de país de futur que ha de ser Catalunya. Des del PPC han criticat que el govern impulsi aquesta normativa quan l’executiu espanyol està treballant en una norma amb el mateix objectiu a escala estatal.