Sergi Corral, biòleg i meteoròleg, observador meteorològic del barri de Sant Andreu, va explicar dijous a ‘El matí de Barcelona’ que el mes de maig  ha estat un mes sense estridències destacades, i que es podria qualificar de càlid i sec, una tendència que ha estat també força general a la resta de Catalunya segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya.

La temperatura mitjana ha estat de 19,3 ºC. Malgrat tot, no ha estat rècord, ja que hi ha precedents més càlids, per exemple, els anys 2011 i 2015. El d’enguany ha estat el tercer més càlid des del 2005, any d’inici de la seva sèrie climàtica.

La primera temperatura mínima tropical la va anotar el dia 25 de maig (20,2 ºC),  jornada en la qual es va enregistrar també la temperatura més alta de tot el mes amb 29 ºC. El meteoròleg explica que, tot i que ha estat una mínima tropical primerenca, no es un fet estrany a Barcelona.

Els quatre dies de precipitació del maig es van  acumular 16,6  litres per metre quadrat en total. Ha estat el segon més sec, darrere del 2006, quan tan sols van caure sis litres per metre quadrat.

La primavera meteorològica, que comprèn els mesos de març, abril i maig, ha estat càlida, la segona més càlida de la sèrie, tan sols per darrere del 2011. Pel que fa a la pluja, en  Sergi ressalta que ha estat una primavera fins i tot una mica més plujosa del que tocaria, tot i que el maig ens ha deixat sensació de sequera o manca de pluja evident. En total han caigut 174 litres per metre quadrat, 10 més del que tocaria segons les seves mitjanes.

Pel que fa a la fenolgia, finalment, explica que enguany la floració dels ametllers urbans va ser molt generosa gràcies a la pluja de l’hivern  i que, per aquest fet,  els ametllers tenen ara moltes ametlles. La poca pluja a partir del mes d’abril, per contra, ha fet que aquests dies el paisatge a Collserola es vegi força ressec.